Långvinds fritidsområde tillhör Långvinds historiska marker och ligger i dess sydöstliga utkant. Det är största fritidsområde i Gävleborgs län och kan vara Sveriges största samfällighet för ett fritidshusområde.
Långvinds historia som fritidsområde tog sin början i tidigt 1960-tal. Dåvarande Iggesunds kommun – som bestod av de två tidigare landskommunerna Enånger och Njutånger – satsade stort på att planlägga en område för sommarstugor. Många av dessa blev med tiden åretruntbostäder, varav ett växande antal med folkbokförda invånare.
Fritidsområde på sextiotalet
Det som är Långvinds fritidsområde i dag bestod bara av några stugor 1965, när bilhandlare Ivar Andersson, Hudiksvall, köpte området från Långvinds bruk. Hans företag, Ivars Hus och fritidstomter AB, betalade 1 016 000 kronor för ett område på 414 hektar mark och 36 hektar vatten. Köpeskillingen är ungefär vad ett enkelt hus kostar i dag.
Tomtförsäljningen började 1968. De första husen kom på plats 1969 på Tjäderstigen och sedan på Falkstigen, Orrstigen och Renlavsstigen.
Den första samfällighetsföreningen i området bildades 1972. Dagens Långvinds samfällighetsförening, med ett samlat ansvar för flera gemensamhetsanläggningar, grundades 1973.
Stort ansvarsområde för föreningen
Långvinds samfällighetsförening har ett stort ansvarsområde. Föreningen sköter vattenverk, vattenledningar med åretruntvatten, vägar, strand- och skogsstigar, båthamn, två besöksparkeringar, återvinningscentral, grönområden, två havsbad med toaletter på Snäcken och Kråknäs, ett insjöbad med toalett i Byhedsjön, två stugor, stor lekplats, två tennisbanor, fyra boulebanor, bangolf med tolv banor, fotbollsplan, beachvolleyplan på Snäcken, ytterligare några idrottsanläggningar och en sommarbutik.
Samfällighetsföreningens sommarbutik, Långvinds minilivs, är öppen sommartid. Den har fullt livsmedelssortiment, bageri och enklare mat. Den är enda butik utanför Hälsingekustens två städer (Hudiksvall och Söderhamn) och två stora tätorter (Iggesund och Ljusne), som har öppet sommartid; tidigare fanns kiosker eller små butiker i många fritidshusdominerade områden.
Föreningen har också sett till att alla fastigheter har optofiberanslutning vid tomtgräns genom samarbete med Hudiksvalls stadsnät Fiberstade AB.
440 fastigheter
Långvinds samfällighetsförening har i dag 440 delägande fastigheter, varav 340 i etapp 1 (Långvind) och 100 i etapp 2 (Korsholmen). En fastighet på Korsholmen består av 40 tomter, som inte har el, vatten eller optofiber vid tomtgräns och inte heller är till salu.
Cirka 350 av områdets 440 fastigheter är bebyggda. Cirka 85 procent av de bebyggda fastigheterna finns i etapp 1. De obebyggda fastigheterna är relativt jämnt fördelade mellan de två områdena.
På Korsholmen finns dessutom – enligt gällande byggnadsplan – möjlighet att stycka av ytterligare 209 tomter, varav 40 är mer planlagda än övriga.. Tomternas ägare har inga planer på att sälja eller bebygga tomterna.
Allt fler åretruntboende
Långvind är framför allt ett fritidshusområde. Men antalet permanentboende ökar över tiden. Antalet fritidshushåll fortsätter också att öka i takt med att flera fastigheter blir bebyggda. Varje år tillkommer vanligen något eller några nya hus.
Långvinds fritidsområde har närmare 50 folkbokförda invånare. Det är en kraftig ökning från cirka fem permanentboende 1993.
Många bor också i Långvind hela eller stora delar av året utan att vara skrivna där.
Föreningen har engagerade medlemmar och en aktiv styrelse. Genom föreningens initiativ eller medverkan har Långvinds fritidsområde bland annat fått vintervatten och fiberoptiskt bredband till alla fastigheter, båthamnar i Dragösviken och Svensviken, fiskeförening i Byhedsjön, nytt stängsel runt Snäckens naturreservat, vandringsled och skidspår till Långvindsbruk samt utbyggt mobiltelefoninät.
Föreningen genomför midsommarfirande i juni och årsstämma i juli.
Långvinds samfällighetsförening är huvudägare (cirka 90 procent) i Snäckenvägen, som tidigare var en egen vägsamfällighet. Numera är den en gemensamhetsanläggning i Långvinds fritidsområde. Föreningen är delägare i Pimsbovägens vägsamfällighet.
Bilden visar midsommarfirande i Långvinds fritidsområde.
Text och foto:
Jörgen Bengtson
Sidan uppdaterad 31 juli 2024