Snabb Långvindsstämma

Årets stämma med Långvinds samfällighetsförening gick fort. Om det beror på att mötesordföranden hotade att ta fram stora klubban eller inte, låter vi vara osagt. Inte ens Övriga frågor blev någon envig mellan styrelsen och frågeställare, som punkten varit så många gånger tidigare.

I år samlade stämman ett nittiotal personer utomhus nära sommarbutiken den 20 juli 2025. Det blev omval av ordförande, Anders Kjällman, och alla andra funktionärer, som ställde upp till omval. Två nykomlingar tar plats i styrelsen: Sara Klingofström och Robin Fahlberg, som bidrar med föreningserfarenhet och juridik respektive informationsteknik (it).

Anders Kjällman aviserade att han bara tänker sitta ett år till i styrelsen och som ordförande. Med elva år som ordförande blir han därmed den längsta ordföranden i samfällighetsföreningens historia.

Den nya styrelsen har följande sammansättning: Anders Kjällman, Robin Fahlberg, Sara Klingofström, Britta Schreiber och Hans Sundin, alla valda på två år, samt Anna Birgersson-Dahlberg, Mats Ekman, Irmeli Eriksson, Örjan Hellström och Jon Ol-Mårs, som har ett år kvar på sina tvååriga mandatperioder.

Revisorerna blev också omvalda, Claes-Göran Alm och Annika Runfalk, med Elisabeth Hoeflich och Britt-Inger Stoltz som ersättare.

Även valberedningen blev omvald: Anders Björkman (sammankallande), Torbjörn Englund, Ove Nygren och Carina Ravnsborg. 

Stämman gav styrelsen ansvarsfrihet för det gångna året.

Långvinds samfällighetsförening är störst i Gävleborg län och kanske i Norrland, för ett fritidshusdominerat område med en samfällighetsförening.

Området har sommarbutik, fyra boulebanor, två tennisbanor, bangolf, flera andra idrottsplaner, tre badstränder, moderna strandtoaletter, två föreningsstugor, småbåtshamnar (varav en är i samfällighetsföreningens regi), fiskevatten, stora områden för friluftsliv, vintervatten, optofiber och lokala vägar. Totalt har området 348 bebyggda tomter och 91 obebyggda.

För att säkra underhåll och snabbare amortering av lån, trots ökade kostnader, beslutade stämman att behålla avgifterna och låneramen på 9,2 miljoner kronor. En roligt nyhet är att staten fått backning på momsen på avgifterna; dessa återbetalda pengar har föreningen använt för att betala av lån. Stämman beslutade att årsavgiften 2026–2027 är 2 430 kronor för obebyggd tomt samt 6 263 för bebyggd tomt med fritidsboende och 7 069 kronor för bebyggd tomt med permanentboende (mantalsskriven).

Framöver väntar stora investeringar i vägnätet. Vägansvarig Mats Ekman rapporterade att styrelsen planerar för asfaltering av hela vägnätet, både de dålig underhållna vägarna (vanligen kallad stigar) i etapp ett och grusvägarna i etapp två (Korsholmen). Kostnaden beräknar han till 4–5 miljoner kronor med så kallad JIM-beläggning.

Stämman avhandlade tre motioner. En handlade om anslutning till kommunala vattennätet eller byte av reningsteknik, som stämman avslog, eftersom vatten i grunden är en kommunal fråga. En annan motion från samman motionär, Patrik Hallin, handlade om avfallshantering; även här blev det avslag, med hänvisning till att det är en kommunal fråga. Frågan om laddstolpar vid sommarbutiken, som förra styrelseordförande Torbjörn Englund stod bakom, ska styrelsen utreda vidare: stämman beslutade att ”styrelsen skapar en lämplig arbetsgrupp som utreder förslaget och presenterar resultatet till nästa års föreningsstämma”.

Kassören Irmeli Eriksson fick hantera flera frågor från deltagarna om budget, avskrivningar och annat, som ytterst få förstod sig på. Däremot förstod nog alla principerna för åtgärder och fondering för de aktuella gemensamhetsanläggningarna (GA): GA 2 (etapp ett), GA 3 (etapp två), GA 4 brunn och vattenverk, GA 5 byggnader, tennisbanor, båthamn med mera och GA 7 Snäckenvägen där samfällighetsföreningen äger 89,2 procent.

Stämmoordförande Jörgen Bengtson konstaterade efter två timmar, med rejäl paus i mitten, att ombuden representerar något unikt: en kommunalstämma. Den fanns i små landskommuner och köpingar i Sverige 1863–1954 och innebar att alla med rösträtt samlades för att fatta beslut.

Text och foto:
Jörgen Bengtson