Oktoberfest i september i Långvind

Skolorna har börjat, lyskvällen är till ända, Sommarhälsingland har stängt. Men det finns en ”gallisk by” som håller stånd: Långvindsbruk. Lördag 14 september blir det Oktoberfest/Höstfest i Kolhuset i Långvindsbruk på Hälsingekusten.

– Vi vill ge liv åt Långvind även när hösten kommer. Vi tycker att en Oktoberfest i september är rätt, säger Jonny Eriksson, en av arrangörerna.

Temat är tyska Oktoberfest, så det blir öl, bitterörtlikör, surkål, paj, hamburgare och dryck. Oktoberfest är sedan länge i september, eftersom kvällarna är varmare och ljusare än i ursprungsmånaden oktober. I Långvind blir festen i mitten av september, för att inte mörker och kyla ska ta över.

– Med Oktoberfest, en höstfest, hoppas vi på en ny tradition i Långvindsbruk, där vi redan har skördemarknaden i september, säger Jörgen Bengtson, en av arrangörerna.

Festen börjar klockan 17 med mat och dryck – både med och utan alkohol – och pågår hela kvällen till klockan 22. Från 18 underhåller orkestern Lacksko – vem vet, kanske med inslag av traditionell ompa-ompa-musik/tyrolermusik.

Höstfesten har en entré på 100 kronor, som man swishar till 123 273 41 68 (Malmkajen AB). Det går också bra att mejla bindande anmälan till info@langvind.com och betala med kort vid entrén.

Arrangör är Malmkajen AB, som ägs av Infopress AB och Pimsbo AB. Infopress AB driver STF hotell och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind och Pimsbo AB centrala Långvinds bruk med bland annat Kolhuset som festlokal.

Oktoberfest arrangerades första gången år 1810 i München. Det är en traditionell tysk ölfest, som blivit världens största folkfest firad i många länder och platser utanför Tyskland – snart även i Långvind.

Text och foto:
Jörgen Bengtson