Marknad i högsommarsol

Hälsinge marknad lockar folk från när och fjärran. Det är faktiskt en av ytterst få historiska marknader i Norrland. För boende på Kungsgården Långvind, Långvinds fritidsområde och Enånger i stort, är marknaden ett kärt utflyktsmål. I år badade marknaden i högsommarsol, när webbplatsen var på besök under lördag eftermiddag.

En stor majoritet av knallarna har varit på Hälsinge marknad tidigare, så besökarna känner igen sig. När vi vandrar på marknaden under lördagen är det dock märkbart färre stånd än före pandemin, även om besökarna verkar vara många. Marknaden har inte återhämtat sig efter pandemiåren, då den var stängd. Säkert handlar nedgången också om en generationsväxling.

För många är Hälsinge marknad den stora hemvändardagen i Hudiksvall, med återkommande utbud av försäljare och nöjesfält under tre dagar. Marknaden har öppet fredag 6 september klockan 13–23, lördag 11–23 och söndag 11–18. Det betyder att marknaden öppnar tidigare på fredagen, som vanligen haft 15 som starttid.

Hälsinge marknad har en mager webbplats, Hudikmarknad,

Bakom Hälsinge marknad står flera idrottsföreningar. Marknadsgeneral sedan 1981 är Hans Bäckström.

– Jag sticker ut hakan och säger att Hälsinge marknad är en av Sveriges tre bästa marknader, utan tvekan, säger Hans Bäckström i en intervju med Hudiksvalls Tidning (5 september 2024).

Hälsinge marknad har en flerhundraårig historia som ytterst få marknader i Norrland har.

Historiskt var Hälsinge marknad en av många höstmarknader. Med tiden blev marknader något som alla städer och större socknar hade tre gånger per år. Till skillnad från många andra gamla marknader, fortsatt Hälsinge marknad att leva vidare i modern tid.

Numera finns massor av marknader i Hälsingland och Norrland. Hälsinge marknad står sig, både historiskt och besöksmässigt. Hälsinge marknad kallar sig lite sturskt för ”Norrlands och Hudiks största folkfest”. Den kanske inte är störst i Norrland, men största marknad och folkfest i Hälsingland är den i alla fall.

Enligt Norrländsk uppslagsbok var Hudiksvall en av sju platser i Norrland, som ännu i mitten av 1950-talet hade marknad. De andra var Lycksele, Arjeplog, Arvidsjaur, Gällivare, Haparanda och Jokkmokk. Marknaden i Hudiksvall var alltså den enda i Norrland utanför Lappland och Norrbotten, som fick en fortsättning i modern tid.

Den tidigare HT-journalisten Lennart Ersson berättar om Hälsinge marknads historia i artikeln ”Hudiks marknad i våra hjärtan”.

Här är några milstolpar i Hälsinge marknads historia:
• 1500-talets början: Hälsinge marknads födelse i Visvall, dock under annat namn
• 1640-talet: Hudiksvall flyttar ut till mellan fjärdarna, som sätter fart på årets tre marknader
• 1656: hasardspel med hjul, kallad ”Lyckoputta”, leder till tinget innan Mickel Persson får sina två högvinster
• 1711: pesten präglar mässan med vakter vid stadstullarna, som granskar varje inkommande besökare
• 1846: ny handelsförordning medför att handelsbodar öppnar i socknarna, vilket slår hårt mot städernas marknader
• 1865: alla marknader i länet avskaffas, vilket leder till stora protester, inte minst i Hudiksvall
• några år senare: höstmarknaden kommer tillbaka men nu mer som nöjesevenemang än kreatursmarknad
• 1896: en smalspårig järnväg (Dellenbanan) länkar samman norrsocknarna med Hudiksvall
• 1939: världskrig med bensinransonering sätter stopp för mässan
• 1972: start för Hälsinge marknad i sin nuvarande form, med Kotorget som marknadsplats
• 1991: marknaden flyttar från Kotorget till Glysisområdet och Drottninggatan
• 2020: marknaden ställs in på grund av coronapandemin, men en mindre torghandel dyker upp på gågatan i Hudik
• 2021: marknaden ställs in på grund av coronapandemin, men Bengts nöjesfält finns på plats
• 2022: Hälsinge marknad är tillbaka, men med färre knallar och besökare.

Bilden är från Hälsinge marknad 2024.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om Hälsinge marknad: Återkomst för Hälsinge marknad (9 september 2022), Hälsinge marknad blev minimarknad (6 september 2020), Coronan slog ut Hälsinge marknad (12 juli 2020), Hälsinge marknad med lång historia (6 september 2019), ”Lagomväder” bra på för Hälsinge marknad (9 september 2018), Brittsommar på Hälsinge marknad? (6 september 2018), Hälsinge marknad säkert hösttecken (6 september 2017), Hudikmarknad i dagarna tre (8 september 2016), Succé för mesta hemvändardagen (7 september 2015), Kär marknad åter (3 september 2015), Dags för marknad (2 september 2014), Lyckad marknadshelg (7 september 2014), Rekordmånga på marknaden (9 september 2013), Antik marknad i Hudik (4 september 2013) och Marknaden hemvändardag (6 september 2012).

Text och foto:
Jörgen Bengtson