Sommartider är stämmotider för alla samfällighetsföreningar med fritidsboende, som främst är där sommartid. Långvinds fritidsområde är ett sådant, störst i länet och tidigare präglat av stridigheter. Men i år var konflikterna borta och stämman snabbt avklarad.
Efter en timme och 20 minuter kunde stämmoordföranden Jörgen Bengtson förklara årsstämman avslutad. Då hade stämman i total enighet fattat alla beslut, som stod på föredragningslistan.
Långvinds samfällighetsförening fortsatte med ”coronaanpassad stämma” – utomhus i fritidsområdets centrum. I år samlade stämman åttiotalet personer den 20 juli 2024.
Förra årets stämma blev den lugnaste på över 30 år. Alla val var vara enhälliga, styrelsen kom inte med några framställningar och medlemmarna hade inga motioner. I år blev det repetition på lugnet: alla beslut var enhälliga, trots att stämman hade att ta ställning till en framställning från styrelsen och en motion från en medlem.
Stämman gick enhälligt på styrelsens linje att alla fastigheter ska betala samma avgift, oberoende om man är folkbokförd eller inte på adressen, till föreningen. För bebyggt tomt blir avgiften 7 069/6 263 kronor per år och för obebyggd tomt 2 430 kronor. I förrättningen för Snäckenvägen (gemensamhetsanläggning 7), gör Lantmäteriet en skillnad på fastighet med folkbokförd ägare respektive fritidshusägare, vilket gör att avgiften varierar, med den högre för fastboende och den lägre för fritidsboende. Fastigheten med 40 icke-avstyckade tomter (Långvind 9:1) får samma avgift som en obebyggd tomt.
Motionen om sophämtning året om vid tomgräns, avslog stämman.
Den tråkiga nyheten, att staten förra året belade samfällighetsavgifterna med 25 procents moms, upphävde Högsta förvaltningsdomstolen. Stämman beslutade att de återbetalade pengarna ska förstärka föreningens kassa i form av ökad fonderingar.
Undertecknad har deltagit på stämmorna i över 30 år. Det har alltid funnits frågor som väckt delade meningar: skog, vägar, vatten, sommarbutik, sophantering, återvinningsstation, motionsplaner, strandbad, toaletter med mera. Men i år var stämman enig i allt. Den gav också styrelsen ansvarsfrihet och genomförde alla val enhälligt.
Den nya styrelsen består av: Anders Kjällman, ordförande, Gunilla Jansson, Britta Schreiber och Hans Sundin, som alla valdes på två år 2023, samt omval av Anna Birgersson-Dahlberg, Mats Ekman, Irmeli Eriksson, Örjan Hellström och Jon Ol-Mårs. Två personer lämnade styrelsen och blev inte ersatta med nya ledamöter.
Även valberedningen blev omvald men med en ny sammankallande: Anders Björkman (sammankallande), Ove Nygren, Torbjörn Englund och Carina Ravnsborg. Till revisorer blev det omval av Annika Runfalk och Claes-Göran Alm, med Elisabeth Hoeflich och Britt-Inger Stoltz som omvalda ersättare.
Långvinds samfällighetsförening är störst i Gävleborg och kanske i Norrland, för ett fritidshusdominerat område. Styrelseordförande Anders Kjällman underströk att det ger föreningen möjligheter och jämförde med hur billigt alla fick vintervatten jämfört med ett kommunalt vattenområde, med exemplet Käringön i Dagens Nyheter i dag. Stämmoordförande Jörgen Bengtson pekade på att medlemmarna har vintervatten, elektricitet, optofiber och plogade vägar till varje tomt.
Området har sommarbutik (Långvinds minilivs), fyra boulebanor, två tennisbanor (bana två i år med nytt namn efter en tennislegend i området, Kurt Jansson), bangolf, flera andra idrottsplaner, tre badstränder, två föreningsstugor, två småbåtshamnar, fiskevatten, stora områden för friluftsliv, vintervatten, optofiber och lokala vägar. Totalt har området 348 bebyggda tomter.
Bilden visar sommarbutiken 2023. Den har sedan förra året ny entreprenör, Elin Eriksson, och bytt namn till Långvinds minilivs.
Text och foto:
Jörgen Bengtson
Uppdaterad 23 juli 2024