Kungsgården Långvind
i Hälsinge Sommar

Kungsgården Långvind och dess vandringar får ett helt uppslag i de fyra hälsingetidningarnas gemensamma sommartidning, Hälsinge Sommar, under rubriken ”Vandring i historiens spår”.

Reportaget handlar om de 13 vandringsleder som Kungsgården Långvind presenterar, vilka startar på Kungsgården Långvind eller dess närhet, och där man återvänder till utgångspunkten. Under sommaren/hösten kommer ytterligare vandringsleder med utgångspunkt från främst Långvinds fritidsområde.

Artikeln handlar även om vandring på den medeltida Stråsjöleden från Korsholmsudden till Nidaros (Trondheim), som var en av kristenhetens fyra stora vallfärdsmål under medeltiden. Kungsgården Långvind erbjuder en fyra dagar lång pilgrimsvandring. Trots att ordet pilgrimsvandring för tankarna till religion, ”handlar det främst om natursköna promenadstråk”, där man gör ”kortare dagsvandringar varvat med en gods natts sömn”. I vandringspaketen ingår helpension och transporter till och från de olika dagsetapperna.

Alla vandringar finns presenterade på Kungsgården Långvinds webbplats, med karta, bilder och vägbeskrivning.

– Charmen med vandring är att det är tillgängligt för så många, och att man får uppleva kust, skog och den unika miljön, säger Jörgen Bengtson i reportaget.

– Vi lägger ut alla vandringar med antal kilometer, och hur långa de är i timmar. En del är för vandring enbart, andra för cykling, säger han i reportaget.

Hälsinge Sommar berättar också om de olika paket Kungsgården Långvind erbjuder: vandringspaket, pilgrimsvandringspaket, cykelpaket, kajakpaket och fiskepaket. Det går också bra att hyra cyklar och kajaker utan att bo på Kungsgården Långvind.

Sedan Hälsinge Sommar gick i tryck, erbjuder Kungsgården Långvind också hyra av brädor/SUP:ar.

Hälsinge Sommar presenterar även Sveriges minsta vandrarhem, Telestation Långvind, som finns på Kungsgården Långvind. I Långvinds forna telestation finns säng, komplett kök och matplats, med boyta på 4,44 kvadratmeter (inte 4,55 som tidningen anger).

Jörgen Bengtson