Hälsingetidning fokuserar
på Kungsgården Långvind

Senaste numret (2020-08) av tidningen Hälsingland har en helsida om STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind.

I artikeln berättar reportern om det lilla vandrarhemmet, som blivit hotell och tredubblat sina bäddar från starten 2010. Det började med strax över 80 gästnätter 2010, nådde efter tre år målet i affärsplanen på 300 gäster och började sedan slå i taket under högsäsong.

– När vi kom upp i 650 gästnätter, tog vi beslutet att bygga Österhuset, säger Agneta Bengtson i reportaget.

Österhuset stod klart till två tredjedelar hösten 2018 och blev helt klart till midsommar 2020. Under 2019 färdigställde Agneta och Jörgen Bengtson även ”Sveriges minsta vandrarhem”, den forna telestationen i Långvind. Paret köpte telestationen av Telia och rustade upp den till ett vandrarhem med kokvrå på 4,44 kvadratmeter.

I dag har Kungsgården Långvind tio rum, varav sex hotellrum med egen dusch och toalett och fyra vandrarhemsrum. Totalt har Kungsgården Långvind 23 bäddar – det har blivit en bädd mer sedan tidningen Hälsingen var på besök.

”Till detta kommer fyra ställplatser för husbilar, ’ställplatser de luxe’ med bland annat ’frukost med guldkant’”, skriver tidningen.

Vidare berättar tidningen om att Kungsgården Långvind också har en ny konferensavdelning och ”en restaurang med fullständiga rättigheter tillgänglig för sina gäster och anordnar många aktiviteter för likväl övernattade gäster som gäster i övrigt. Det är bruksvandringar, kyrkovisningar, pilgrimsvandringar, forntidsvandringar och svampexkursioner, uthyrning av cyklar, kajaker, snöskor och sparkar – och så deras populära Afternoon tea.”

Agneta och Jörgen köpte Kungsgården Långvind för att få större bostad och plats att samla släkt och vänner, men det blev mycket mer än så. Tidningen Hälsingland summerar:

”Från att Kungsgården Långvind skulle vara ett sätt att fylla somrarna med har de lyckats skapa ett hotell och vandrarhem som de är stolta över, som stadigt utvecklas och växer.”

Jörgen Bengtson