– Svampar är som små kemiska fabriker, säger svampkonsulent Monica Svensson, Bollnäs.
På lördagen ledde hon en svampexkursion, tillsammans med kollegan Alf Pallin, Söderhamn, runt Åtjärn väster om Lindefallet. Efter vandringen berättar hon om svamparnas fantastiska förmåga att bland annat rena naturen på miljögifter, därav jämförelsen med en liten kemisk fabrik.
Med på exkursionen är fyra vetgiriga svampplockare, som bokat svamphelg på STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind. De hittar gott om matsvamp, bland annat kantareller, trattkantareller, sandsopp, karljohan och blodriska.
När Långvind.com frågar vad de med ett ord tycker om svamputflykten, kommer svaren snabbt:
– Lärorikt, summerar Alexander.
– Stimulerande, säger hustrun Christina.
– Givande, svarar Ing-Marie.
– Trevligt, kontrar maken Lars.
Sedan öser de beröm över Kungsgården Långvinds svamppaket.
– Väldigt välorganiserat med kunniga svampkonsulenter, trevligt ställe vi kom till och god mat och dryck. Det var ett bra svamppaket, säger Alexander och får medhåll av de andra.
Ing-Marie och Lars har med sig hund, som också uppskattade utflykten.
– Hunden tyckte det var toppen. Han badade säkert tio gånger i tjärnen, säger hon.
De två paren bor i Stockholm och tycker om svamp, både som delikatess och svamputflykt. En nyhet de lärde sig av Pallin-Svensson är att människor aldrig ska äta rå svamp, inte ens om det är odlade champinjoner.
– Allt måste beredas, hettas upp. Det var en nyhet för oss. Vitlöksmarinerade champinjoner är ett minne blott, säger Alexander med en lätt suck.
Alf Pallin och Monica Svensson lotsade deltagarna till nya fynd i skogen, bland annat rödbrun stensopp, även kallad tallkalle, som är näst intill identisk med karljohan, och rimskivling.
– Artrikt, svar Monica Svensson, när Långvind.com ber henne summera svampställena runt Åtjärn.
Fokus var matsvamp, men gruppen tittade också på förväxlingssvamp och färgsvamp.
– Vi hittade fantastiskt vacker, men dödligt giftig, vit flugsvamp. Den har skivor som alltid är vita till skillnad från champinjon, som har rosa, bruna eller svarta skivor, säger Monica Svensson.
De sex svampupptäckarna åt lunch och drack kaffe i Åtjärnsstugan, ett före detta kyrkstall ombyggt till raststuga, som blivit flyttat till sjön Åtjärn. Den är för övrigt källa till Långvinds ström, många kilometer nedströms.
Kungsgården Långvind arrangerar minst två svampexkursioner varje år. Årets andra är söndagen den 2 oktober 2016.
Svampplockarna är från vänster till höger: Alexander, Christina, Ing-Marie och Lars.
text och foto:
Jörgen Bengtson
Nyheten uppdaterad 4 september 2016