Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Brittsommar med te

Print Friendly, PDF & Email

”Vilken härlig idé”. ”Vilket bra initiativ.”

Det var några av kommentarerna från dem som kom för att dricka afternoon tea och äta scones, sandwichar och kakor i Långvind i dag. Premiären på Kungsgården Långvinds afternoon te fick en trög start. Ingen dök upp, när Hälsingekustens första eftermiddagste av brittiskt snitt öppnade klockan 13 på lördagen. Men sedan rasade gästerna in.

När premiärdagen var till ända, kunde Agneta Bengtson räkna in sjuttiotalet tedrickande och sconesätande gäster. Tidvis rådde kaos i köket, när gästerna strömmade till snabbare än hon hann hälla upp tevatten, baka scones och göra sandwichar.

Men de flesta gästerna gav sig till tåls i brittsommarvädret och uppskattade att Kungsgården Långvind tillfört Långvind och Hälsingekusten ännu en aktivitet. De sista gästerna stannade kvar en bra bit efter stängningsdags vid 17-tiden.

Afternoon tea, även kallad low tea, är ett mindre mål mellan lunch och kvällsmat, vanligen mellan klockan 14 och 17. Vanan att inta detta mål uppstod i den engelska högreståndsmiljön i början av 1800-talet. Hertiginnan Anna av Bedford införde afternoon tea, som sedan har utvecklats till en tradition med särskilda dukningar, scones, sandwichar och bakverk.

Traditionen spred sig till stora delar av världen med hjälp av engelsk kolonialism och engelska sjöfarare.

– Vi ser framför oss hur engelska sjöbefäl på segelfartygens tid – då engelska fartyg trafikerade Enånger för att hämta bland annat gruvstöttor, props, och virke i Enångers uthamn Borka – dukade upp afternoon tea, när de ankrade i Borka efter en lång seglats, säger Agneta Bengtson till Långvind.com.

– Nu inför vi traditionen med afternoon tea i Enånger, Hudiksvall och på Hälsingekusten. Välkommen på eftermiddagste två gånger till i höst, den 10 och 17 september!

Med tanke på dagens succé, räknar paret Bengtson med att servera eftermiddagste om ett år igen.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv