Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Bergscykelpark

Print Friendly, PDF & Email

Hälsingland har på kort tid blivit ett eldorado för bergscykling, med en bergscykelpark i Järvsö (bilden), som är på väg att bli Sveriges största.

jarvso-bergscykelparkJärvsö Bergscykel Park (JBP), som bergscykelparken heter på svengelska, har öppet från slutet av maj till början av november. Öppning och stängning är beroende av snö- och isförhållanden.

Järvsö bergscykelpark kallar sig ”Sveriges roligaste cykelpark – med downhilleder i alla nivåer – från enklaste gröna till avancerad svart”. JBP lovar ”en unik cykelupplevelse”.

Totalt omfattar parken cirka 20 leder, inklusive en så kallad dirttrack. JBP delar in lederna i lätta (gröna), medelsvåra (blå), avancerade (röda) och expert (svarta).

Bergscyklisterna använder samma berg som utförsåkarna och kan därför dra nytta av liftsystemet. Liftarna tar cyklisterna upp till toppen av lederna.

Alla leder är byggda för hand och med grävmaskiner. Bakom designen står världen mest professionella bergscykelarkitekter från bolaget Gravity Logic i Whistler, Kanada,

JBP har downhillcyklar och XC-cyklar för uthyrning.

År 2019 öppnade JBP vad de kallar för ”världens första cykelhotell”, specialanpassad för cyklister i allmänhet och bergscyklister i synnerhet. Det finns också cykelbutik och cykelverkstad.

Järvsö bergscykelpark öppnade 2010 och kunde vid säsongslut 2018 räkna in drygt 25 000 cykeldagar. Cykeldagar är antalet personer som köpt en dags cykling i backen. JBP har vuxit i antal cykeldagar varje år sedan parken öppnade. Den är nu på väg att gå om Sveriges och Nordens största bergscykelpark, Åre Bike Park, i antal cykeldagar.

Järvsö bergscykelpark finns på webben, Facebook, Instagram och Vimeo.

Inom bergscykling (mountainbike) finns en tävlingsgren, kallad downhill. Det går ut på att cykla ned för ett berg längs en markerad bana på kortast möjliga tid, vilket JBP ger möjligheter till för tävlingsbergscyklister. Sporten kallas ofta för cyklingens störtlopp.

Jörgen Bengtson
Foto: Järvsö Bergcykel Park

Sidan uppdaterad 22 juni 2019


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv