Boka boende på Kungsgården Långvind!

Geocaching i Långvind

Print Friendly, PDF & Email

Geocaching är skattjakt utomhus, som sker med hjälp av gps-enhet eller smarttelefon. Den startade i USA år 2000 och finns numera över hela världen. Utövarna söker skatter – så kallade cacher – med hjälp av koordinater, som anger geometriska punkter och är utlagda på internet. Skattgömmorna är placerade av andra deltagare.

Långvind bra för geocaching
Långvind är en utmärkt plats för geocaching. STF boende och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind har haft flera geocachare som gäster. De tycker att Långvindsbruk är en utmärkt plats för skattjakt och skattgömmor.

På Långvinds marker finns tiotalet gömmor, både i Långvindsbruk, Långvinds fritidsområde och vägen till Långvind.

Till detta kommer cirka 20 gömmor runt Ångersjön – och gömmor i grannskapen åt norr, väster och söder.

För att ge sig in i geocachingens världen behöver man ett konto hos www.geocaching.com, vilket är gratis. Registrering sker på webbplatsen www.geocaching.com eller via någon av de många appar för geocaching, som gör att man klarar sig utan särskild gps-enhet.

Behållare med gömmor
En cache består av en behållare. Den ska helst vara gömd på ett sådant sätt, som gör att en geocachare kan hitta den, men en person som inte letar efter den inte heller ska råka snubbla över cachen.

Cacher är som regel inte nedgrävda. En cache kan vara väldigt varierande i storlek och vara gömd inne i byggnader eller i naturen, i storstäder och på landsbygd.

Geocaching passar alla åldrar och är inte bundet till årstider.

När man väl hittat cachen, gäller det bara att följa ett par regler:
• Skriv dels något på geocaching.com:s hemsida, dels i loggen som ska finnas i cachen.
• Se till att lämna allt exakt som när man hittade det. Man får absolut inte ta med sig cachen, utan gömma den på samma ställe där man hittade den.

För den som placerar ut en cache, gäller att inte gömma den nedgrävd under marken.

Olika typer av gömmor
Det finns flera olika typer av gömmor. Den enklaste handlar om att hitta cachen med hjälp av koordinater och en utförlig beskrivning. En svårare variant är så kallad multicache. Den innebär att man måste hitta flera cacher på vägen, för att få ledtrådar till slutcachen; den kan också innebära att man besöker angivna platser, vars koordinater man räknar ut med hjälp av matematiska formler eller bilder som kräver att cachesökaren måste läsa av eller räkna rätt, för att komma fram till de korrekta koordinaterna för slutcachen. Utöver denna finns än mer avancerade gömmor.

En förutsättning för att hitta cachegömmor är internetuppkoppling och separat gps-mottagere eller smarttelefon, men det kan också gå bra utan. På internet finns ett många webbplatser, där man kan hitta koordinater för gömmor över hela världen och beskrivningar var gömmorna finns.

En vanlig term i geocachevärlden är ”smugglare”. De som ännu inte är invigda i sporten kallas för ”mugglare”, efter beskrivningen av icketrollkarlar i Harry Potter-böckerna. Uttryck som man kan se i geochachvärlden är att det kan vara ”mugglartätt” – gott om folk i närheten som inte är geocachare – och att en skattgömma kan vara ”mugglad”, den har blivit borttagen/kastad av någon som inte är geocachare.

Femton argument
Här är 15 argument för geocaching:

1. Lär dig roliga saker om planeten Jorden.

2. Det kommer att sträcka dig till dina fysiska och mentala gränser.

3. Upplev nya platser, som du inte visste fanns, och som gör det till ett äventyr.

4. Det är ett bra sätt att hålla sig frisk samtidigt som man har roligt.

5. Det är roligt för hela familjen.

6. Det tar dig ut.

7. Du kanske blir kär i någon geocachare.

8. Upptäck platser du aldrig visste fanns i ditt eget område.

9. Se världen.

10. Du kommer att ha berättelser som håller hela livet.

11. Du kommer att upptäcka att upptäckter, utforskning och äventyr fortfarande existerar i den verkliga världen.

12. Du kan få nya, mycket goda vänner.

13. Det guidar dig till stunder av lugn och ro.

14. Hjälper till att ge tillbaka!

15. Du kommer att glädjas av konstnärers och ingenjörers arbete.

Jörgen Bengtson
Foto: Jörgen Bengtson och Geocaching.com


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv