Boka boende på Kungsgården Långvind!

Brist på suring
inför premiären

Print Friendly, PDF & Email

Surströmmingspremiären – tredje torsdagen i augusti – närmar sig. Problemet är att det råder brist på den syrade delikatessen.

Orsaken är i första hand att det finns för lite strömming i Östersjön att fiska och bereda. Det beror i sin tur främst på att det industriella strömmingsfisket tar upp fisk i så stora mängder att strömmingsbeståndet är hotat.

Det finns också en orsak, som heter väder. Maj månad var ovanligt kall 2021. Det betyder i sin tur att strömmingen simmat en längre tid på botten, vilket försenat leken och försvårat fisket.

– Efterfrågan har varit stor här. Det finns cirka 40 procent mindre strömming till försäljning i år än vad det varit tidigare år. Surströmmingsburkarna kommer att ta slut snabbt om man ska se till hur vi brukat sälja tidigare år, säger Håkan Järnkrok, färskvaruchef på Willys i Bollnäs, till Helahälsingland (17 augusti 2021).

Surströmmingen var länge hotad av EU:s regelverk, eftersom den innehåller för mycket av miljögifterna dioxin och PCB. Men 2011 fick Sverige ett permanent undantag från gränsvärdet för dioxin i fisk. Snuset och surströmmingen går alltså hand i hand, något EU vill förbjuda men Sverige får behålla – dock inte exportera.

Den svenska surströmmingen är för övrigt inte den enda syrade fisken i världen. Norge har sin syrade öring, som tillverkas i en liknande process. Islänningar har också en snarlik produkt.

Surströmming, eller som det heter på hälsingemål ”suring”, produceras från Norruppland till Norrbotten. Enda producent i Hälsingland är Borkbo salteri AB i Enånger, som tillverkar både hela surströmmingar och filéer under namnet Borkbosuringen.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv