Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Sportlov med
massor av snö

Print Friendly, PDF & Email

Sportlov ska bjuda på vinteraktiviteter, men det är långtifrån alltid sportlov är lika med snö. I år det dock det så.

Årets sportlov sammanfaller med mycket snö och möjlighet till skidåkning, både i backar och på marken.

Sportlovet börjar till helgen för elever i bland annat Västra Götalandsregionen och Jönköpings län, där lovet i praktiken började lördagen den 13 februari. Snöläget är bra både i södra Sverige och än bättre i södra Norrland. På bilden ser vi snön runt Kungsgården Långvind, Enånger.

Förutsättningarna för vintersport i Långvind med omnejd är bra: längdskidspåren är öppna i grannskapet; slalombacken med retrokänsla i Fågelhällan har backarna öppna för pulkaåkning – och förhoppningsvis inom kort för utförsåkning. Hedebacken utanför Hudiksvall är öppen sedan 23 januari. I Söderhamn är den efterlängtade skidbron, som binder samman motionsspåren på Hällmyra och Hällåsen, på plats.

De två stora skidanläggningar närmast Långvind – Järvsö och Hassela – håller naturligtvis öppet.

Sportlovet är utspritt på fem veckor och börjar vecka sju.

Vecka 7 är sportlov i Göteborgsregionen (del av Västra Götalands län), Jönköpings län, Sjuhärad (del av Västra Götaland), Skaraborg (del av Västra Götaland) och Ydre kommun.

Vecka 8 är sportlov i Blekinge län, Fyrbodal (del av Västra Götaland), Hallands län, Kalmar län, Kronobergs län, Skåne län, Södermanlands län (utom Gnesta), Uppsala län, Örebro län och Östergötlands län (utom Ydre).

Vecka 9 är sportlov i Dalarnas län (utom Idre), Gnesta kommun, Gotlands kommun, Gävleborgs län (utom Norrhälsingland), Stockholms län, Värmlands län, Västmanlands län och Älvkarleby kommun.

Vecka 10 är sportlov i Idre kommun, Jämtlands län, Norrhälsingland (Hudiksvall, Ljusdal och Nordanstig), Norrbottens län (utom Jokkmokk), Västerbottens län och Västernorrlands län.

Vecka 11 kan sportlovsfirarna i en enda kommun, Jokkmokk, dra nytta av låga priser på vintersportorterna.

Sportlovet har inte – som man kan tro – sin bakgrund i att vi ska ut i vinternaturen och motionera. Nittonhundrafyrtiotalets krigsår födde lovet, för att spara på uppvärmningen i städernas skolor. Statliga Bränslekommissionen införde 1940 så kallat kokslov, för att spara på stenkol och koks, som var de vanliga bränslena för uppvärmning.

Mot slutet av 1950-talet blev sportlovet vanligt i större delen av Sverige. Och nu var det folkhälsoskäl, inte bränslebesparingsskäl, som motiverade sportlovet. Bilden är från Långvind sportlov tidigare år.

Europas alla ”vinterländer” har i dag sportlov under februari eller mars.

text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv