Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Utför på
Hälsingekusten

Print Friendly, PDF & Email

Från och med i går, går det utför på Hälsingekusten.

Då öppnade nämligen en av kustens två alpina anläggningar, Hedebacken, utanför Hudiksvall. Den håller öppet lördag–söndag klockan 10–15 och tisdag–fredag klockan 18.30–21.

Den andra, Fågelhällan, söder om Enånger, har ännu inte tillräckligt med snö, för att öppna för utförsåkning.

Premiären för Hedebacken blev uppskjuten en dag på grund av regn. Men det hjälpte inte, för regn och inte snö stod för nederbörden på lördagen. Det som gör Hedebacken möjlig, trots mildväder, är minusgrader och snökanon.

Redan på säsongens första dag var skidskolan igång. Tanken är att alla nybörjare ska klara av utförsåkningen efter en vecka. Under de år Hedebacken haft skidskola, har lärare och elever gått i land med detta.

Hedebacken är en liten alpin anläggning, med tre nedfarter och fallhöjd på 50 meter. Längsta nedfart är på 400 meter. Bygelliften har kapacitet på 550 personer per timme. På Hedebackens topp ligger Hedestugan, som är öppen när backen är öppen.

Hedebacken har en populär facebooksida, med 965 följare och löpande uppdatering. Webbplatsen är däremot dålig på uppdatering.

I år gäller naturligtvis coronaanpassning.

– I liftkön håller vi en stavlängds avstånd till varandra. Om man inte vill behöver man inte dela liftbygel med andra än de i samma sällskap. I stugan kommer endast hallen och två toaletter hållas öppna. Övriga stugan inklusive servering kommer tills vidare hållas stängd. Max två personer får vistas i hall och toaletter samtidigt, ombyte görs alltså i största möjliga mån hemma. Handsprit finns i entrén. Vi kommer att ha en skidvärd på plats som hjälper till så att alla rekommendationer efterlevs, skriver Hedebacken på sin facebooksida.

Hedebacken erbjuder inte bara utförsåkning på skidor, utan också pulka- och madrassåkning, vilket körde igång före gårdagen.

Skidanläggningen ägs av Friluftsfrämjandet Hudiksvall, men drift och förvaltning står föreningen Hedebackens vänner för. Den är i sin tur ett samarbete mellan Friluftsfrämjandet och IF Hudik Alpin.

Förra året tvingade den milda vintern Hedebacken att hålla stängt fram till sportlovet. Först då kom kyla och snö i tillräcklig mängd för att öppna backen, som hade premiär 1 mars 2020. Redan 22 mars hade Hedebacken öppet för sista gången förra säsongen.

Långvind.com har tidigare skrivit om Järvsöbacken och Hassela Ski Resort, som har öppnat för säsongen. Utöver dessa två finns i Hälsingland också Bollebacken, Bollnäs.

Jörgen Bengtson
Foto: Hedebackens webbplats och facebooksida

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv