Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Mitt i vintern –
är sommaren här

Print Friendly, PDF & Email

Femton grader kallt, massor av snö och riktig vinter i Långvind. Då är det dags att tänka på sommaren och aktiviteter arrangerade av Kungsgården Långvind.

Det blir, som tidigare år, en blandning av evenemang: bruksvandringar, forntidsvandringar, kyrkovisningar, svampexkursioner och – om intresse finns – pilgrimsvandringar.

– Vi är jätteglada att vi kan erbjuda närmare 20 aktiviteter i juli, augusti och september, som man kan komma till eller kombinera med boendepaket på Kungsgården Långvind. Vi har duktiga ciceroner för aktiviteterna, Jörgen Bengtson för bruksvandringarna, arkeologerna Lena Berg Nilsson och Ola Nilsson för forntidsvandringarna, kyrkohistorikern Gunnar Andersson för kyrkovisningarna och svampkonsulent Monica Svensson för svampexkursionerna. Dessutom har vi flera professionella pilgrimsvandringsledare, som med staven i hand och ränsel på ryggen leder pilgrimsvandrare på väg till Nidaros.

Det säger Agneta Bengtson (bilden), STF hotell, vandrarhem och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind, till Långvind.com.

Alla aktiviteter finns samlade på Långvind.com:s speciella sida Evenemangskalender. Den omfattar alla aktiviteter i Långvind under 2021. På grund av coronapandemin och tiden som återstår innan sommaren är här, består kalendern än så länge bara av Kungsgården Långvinds aktiviteter:

Bruksvandringar: 27 juni–15 augusti, varje söndag klockan 15–17.30. Vandringen börjar och slutar på Kungsgården Långvind, där kaffe/te eller äppeljuice med hembakat ingår. Jörgen Bengtson tar besökaren till bland annat Långvinds kapell och bruksmuseum, byggnaderna från järnbrukstiden och sågverksepoken samt en natur- och kulturstig till Mellanhammaren och bron över Långvinds ström. Han berättar om brukets spännande historia, kulturen den bär på och naturen längs vägen. Ingen förhandsanmälan behövs!

Forntidsvandringar: 15 augusti till stenåldersboplatsen Hedningahällan, 21 augusti ”från hamn till hytta” i Långvinds bruk och 28 augusti till avrättningsplatsen i Sivik, Enånger. Vandringarna är lördagar klockan 15–17.30 och börjar vid avtagsvägen till Hedningahällan, Kungsgården Långvind respektive vid avrättningsplatsen. Dessa arkeologiska vandringar är – tack vare Ola Nilsson (bilden) och Lena Berg Nilsson – en intressant resa i stenålderns tankevärld och materiella kultur (Hedningahällan). I Långvind blir det en vandring, som bokstavligen går från hamn till hytta och ger inblick i lämningarna av ett gammalt järnbruk från stormaktstiden. På avrättningsplatsen i Sivik ger de inblick i denna och andra avrättningsplatser, som tidigare fanns i städer och socknar över hela Sverige, och berättar om den enda avrättningen som skett just här. Dessutom kan det bli en vandring till Rödhälle skans, Njutånger. Ingen förhandsanmälan behövs!

Kyrkovisningar: 7 och 21 juli i Enångers gamla kyrka samt 14 och 28 juli i Njutångers kyrka, alla onsdagar klockan 14–15.30. Kyrkovisningarna börjar utanför respektive kyrka. Gunnar Andersson visar dessa två medeltidskyrkor – som är bland de mest framstående i Norrland – från utsidan, ger liv åt kyrkorummet och berättar om byggnad, målningar och inventarier på nytt sätt. Ingen förhandsanmälan behövs!

Svampexursioner: 4 och 5 september, lördagen som också är ”Svampens dag” och söndagen efter, klockan 9–15. Svampkonsulent Monica Svensson (bilden) tar den svampintresserade på en fascinerande resa i svampriket och anpassar exkursionen efter gruppens intresse och behov. Svamputflykten börjar och slutar på Kungsgården Långvind. I svampexkursionen ingår en ordentlig lunch samt kaffe med hembakat. Här är förhandsanmälan nödvändig!

Pilgrimsvandringar: omfattar fyra valfria dagar för sällskap på minst fem personer, som bokar vandring i förväg. Vandringen sker i medeltida pilgrimers fotspår på väg mot Nidaros (Trondheim), från Korsholmen till Njutånger. Vandringen går längs första delen av Stråsjöleden, som har samma status som världens mest berömda pilgrimsled till Santiago de Compostela i nordvästra Spanien. Vandringarna inkluderar helpension på Kungsgården Långvind, transport till och från dagsetapperna samt erfaren pilgrimsvandringsledare. Vandringsledaren håller ihop gruppen och ser samtidigt till att individen får den tid för sig själv som är så central i vandringen. Varje pilgrimsvandrare får stav, pilgrimspass och en stämpel för var och en av de fyra vandringsdagarna, som börjar med en vandring i Långvindsbruk.

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv