Boka boende på Kungsgården Långvind!

Lyskväll
ny svensk helgdag

Print Friendly, PDF & Email

Lyskväll är en svensk högtid, som i stora delar av Sverige kvalar in bland officiella helgdagar och högtider av äldre datum. Det få vet är att lyskvällen kom till Sverige från Finland via Enånger och att den har rötter i en annan pandemitid, pesten i Venedig 1575–1577.

Lyskvällen har – sedan den kom till Sverige – spridit sig längs kusten, både norrut och söderut, men också inåt landet. Centralt för lyskvällen är att man tänder ljus och eldar vid vatten och tar avsked av sommaren.

Kärt barn har många namn. Lyskväll är även känt som ”stugsista”, ”venetiansk afton”, ”lysafton”, ”villaavslutning” och ”lysnatta”.

Hjalmar Åker tog traditionen till Sverige år 1990. Han var då kassör i Enångers båtsällskap (EBS) och satte Borka på kartan genom att börja fira lyskväll i fiskeläget, som är Enångers gamla uthamn. Sedan dess har Borka brygga, med sin restaurang, varit något av ett svenskt centrum för lyskvällsfirande, dock utan sedvanligt fyrverkeri i år.

Bakgrunden, som Hjalmar Åker har berättat för undertecknad, är att han mitten av 1980-talet såg märkliga ljus och eldar i skärgården. Men det var inte i Sverige utan Finland. En lördagskväll i slutet av augusti såg han ljusskenen från en Finlandsbåt i Åbolands skärgård.

Han såg en finländsk tradition, som nu också har blivit en norrländsk och allt mer också en svensk tradition. I Finland tömmer man sommarstugorna – man kallar dem ofta ”sommarvillor” –  och eldar skräp och annan bråte sista lördagen i augusti. Samtidigt umgås man med vänner, innan man lämnar sommarstället.

När Hjalmar Åker införde lyskvällen anade han knappast att han hade startat vad som skulle bli något av en profan helgdag. Denna finländska skärgårdssedvänja har fått en oerhört lyskraft och spridning i den forna västra rikshalvan.

Det finns olika uppgifter om när lyskvällen kom till Sverige.

– Lyskvällen startade 1990 i Borka. Det är jag hundraprocentigt säker på, berättade Hjalmar Åker för undertecknad och Långvind.com 2009 med anledning av att olika uppgifter cirkulerar om detta.

– Sedan låg det i ”banken” innan min hustru tyckte vi skulle göra något av det, berättade han vidare i artikeln Lyskväll avslutar sommaren (24 augusti 2009).

Lyskvällen kom till Västerbotten redan i slutet av 1960-talet via Västerbotten-Kurirens Bertil Olsson. Men den fick ingen spridning, utan dog ut.

– Jag vet att man började fira lyskväll i Västerbotten tidigare. Men den spred sig, vad jag vet, aldrig utanför Västerbotten, berättade Hjalmar Åker för Långvind.com.

Lyskvällen markerar slutet på sommaren, ungefär som midsommar är starten.

Lyskvällen har rötter i ett firande i Venedig av att den förödande pesten, som utbröt år 1575, var besegrad 1577. Det förklarar namnet ”venetiansk afton”, även stavat ”veneziansk afton”. Traditionen fick under 1800-talet fäste i Helsingfors, andra finländska kuststäder och Sankt Petersburg. Den kom tidigt till Jakobstad i Österbotten. På den nordösterbottniska kusten levde traditionen vidare när den dog ut på andra håll i Finland, och sedan tog firandet fart i Finlands kustland och spred sig till forna västra rikshalvan.

Långvind.com har haft många artiklar om lyskvällen: Lyskvällen startade i Enånger (28 augusti 2019), Lyskväll som vanligt på Hälsingekusten (25 augusti 2018), Hävt eldningsförbud räddar årets lyskväll (13 augusti 2018), Lyskväll samlar allt fler (21 augusti 2017), Lyskväll med friska vindar (28 augusti 2016), Lyskvällen ny folkfest (26 augusti 2016), Lyskvällen lättar upp (28 augusti 2015), Eld över hav och land (17 oktober 2014), Lyskväll kär tradition (27 augusti 2014), Farväl till sommaren – ja till te (31 augusti 2013), Ljus i stundande mörker (29 augusti 2013), Upplyst mörker (25 augusti 2012), Åter dags för lyskväll (23 augusti 2012), Kväll med lyskraft (27 augusti 2011), Lyskväll sätter punkt (14 augusti 2011), Magisk lyskväll på Hälsingekusten (28 augusti 2010), Lyskvällen avslutar sommaren (25 augusti 2010), Ljus ger lyster åt hälsingekvällen (30 augusti 2009), Lyskväll avslutar sommaren (24 augusti 2009), Suring- och lysfest (12 augusti 2009).

Nyheten uppdaterad 29 augusti 2020

Jörgen Bengtson
Foto: Nordanstigs kommun


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv