Boka boende på Kungsgården Långvind!

Enda chansen
se Hedningahällan

Print Friendly, PDF & Email

På lördag kommer årets enda chans att se Hälsinglands kanske märkligaste fornlämning, Hedningahällan. Den är en jättelik klippa, strax söder om byn Myra, ungefär halvvägs mellan Ångersjön och Långvindsbruk.

Hedningahällan är en boplats från yngre stenåldern i Enånger. Den var länge enda kända stenåldersboplats på Hälsingekusten. Klippformation är på ungefär 25 gånger 25 meter och något svårtillgänglig utan stege.

– I år finns en nybyggd stege till Hedningahällan, så nu ska det inte vara svårt att ta sig upp, säger Lena Berg Nilsson till Långvind.com.

Hon leder, med sin man Ola Nilsson, sedan närmare tio år en spännande forntidsvandring till Hedningahällan. Tillsammans vandrar de med intresserade i tid och rum, tillbaka till stenåldern för cirka 4 000 år sedan.

Då var Hedningahällan en holme i det yttersta havsbandet på kusten. Nu ligger den som en nästan ointaglig bergsklippa sju kilometer från havet och 45 meter över havsytan.

Forntidsvandringen ger förhoppningsvis svar på om Hedningahällan var en ättestupa, en fästning, en religiös plats med rituell betydelse eller kanske rent av en dåtida ”folkpark”.

– Vi är så glada att Lena och Ola arrangerar dessa vandringar, som gör att var och en kan upptäcka spännande saker under och ovan ytan, säger Agneta Bengtson på STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind till Långvind.com.

Kungsgården Långvind arrangerar tre vandringar i sommar med paret Nilsson.

Vandringen till Hedningahällan börjar vid en liten väg på södra sidan av vägen Ångersjön–Långvindsbruk. En medfaren metallskylt med texten ”Stenåldersboplats” pekar ut vägen. En två kilometer lång gångstig leder till stenåldersboplatsen. Vandringen till fornlämningen tar cirka 35 minuter. Samling sker vid avtagsvägen.

På vägen tillbaka tar gruppen en paus,, samlar intryck och packar upp medhavd matsäck.

– Vandringen kräver stadiga skor och kläder efter väder, påminner Agneta Bengtson.

Ola Nilsson och Lena Berg Nilsson leder tre forntidsvandringar i sommar för Kungsgården Långvind:
Hedningahällan, 15 augusti 202, klockan 15–17.30
avrättningsplatsen i Sivik, 22 augusti 2020, klockan 15–17
Långvinds bruk – i år med annat upplägg  ”från hamn till hytta”, 5 september  2020, klockan 15–17

Bilden visar Lena Berg Nilsson vid avrättningsplatsen i Sivik.

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv