Boka boende på Kungsgården Långvind!

HT lyfter
Njutångers kyrka

Print Friendly, PDF & Email

Hudiksvalls Tidning har vid flera tillfällen gjort reportage om de visningar av Hälsinglands medeltidskyrkor, som Kungsgården Långvind arrangerar med Gunnar Andersson som guide. Häromdagen (24 juli 2020) blev det ett uppslag i HT om årets andra visning av Njutångers kyrka – utan att tidningen nämnde vem arrangören var, bara att det skedde tillsammans med Jörgen Bengtson.

Under rubriken ”Njutångers kyrka hyser många berättelser” guidar kyrkohistorikern Gunnar Andersson, Söderhamn, en grupp runt i Njutångers kyrka, en kyrka från 1100-talet, som sannolikt var en gårdskyrka för en storman.

”När kyrkan var ny var den ungefär hälften så lång som den är i dag. Under 1400-talets mitt byggdes den ut med bland annat vapenhuset. Själva långhuset är byggt i gråsten, vilket är unikt för sin tid och plats. Vapenhuset byggdes i tegel, vilket under 1400-talet var en hantverkskonst”, berättar HT om vad Gunnar Andersson delar med sig.

En skarv i takets valv skvallrar om att kyrkan rämnade i två delar 1705.

– Det sägs att man kunde se himlen genom sprickan, berättar Gunnar Andersson för gruppen.

Njutångers kyrka gick ett grymt öde till mötes under reformationen: helgonskulpturer fick händerna avhuggna och muralmålningarna blev övertäckta med cement.

Men mycket finns kvar, framför allt takmålningar, altartavla och helgonskulpturer minus händer. Mästaren från Fläcka i Enånger, Haaken Gulleson, skapade altartavlan och många helgonfigurer. Han var en svensk målare och verkstadsledare, som gått till eftervärlden för sitt fina hantverk med de speciella, rosenkindade figurerna.

Kyrkobyggnaden har också mycket att berätta i sig och har en placering som ingen annan elvahundratalskyrka i Norrland: den ligger fortfarande vid havet. Njutångersfjärden är ordentligt synlig från kyrkan. För alla andra kyrkor, som byggdes vid havet, har landhöjningen gjort att kyrkobyggnaderna inte längre har havskontakt.

Bilden på Gunnar Andersson framför altaret är från visningen den 8 juli 2020, som samlade 17 deltagare.

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv