Boka boende på Kungsgården Långvind!

Ny app guidar till
tömningsstationer

Print Friendly, PDF & Email

Var kan jag tömma båtens toalettank?

Kolla i Transportstyrelsens app Hamnkartan!

Sedan den 1 april 2015 är det förbjudet att tömma toalettavfall i havet. Det har inte alltid varit så lätt att hålla koll på var man kan tömma avloppstanken. Men nu finns en mobiltelefonapp, som Transportstyrelsen har tagit fram, både för Android och Apple. I den finns tömningsstationerna sökbara på namn och kommun samt inprickade på karta. En testversion kom 2017.

Vem som helst kan gå in och grönmarkera eller rödmarkera en anordning beroende på om den fungerar eller inte. Statusen på en toatömningsstation hanterar alltså besökarna eller hamnarna själva. Transportstyrelsen uppdaterar inte informationen i appen.

Appen har även gråa prickar på kartan. Det är fritidsbåtshamnar, som i dag saknar tömningsstation. Även dessa kan båtägare lämna synpunkter kring om man tycker att det borde gå att lämna avfallet hit.

– I appen kan du snabbt och enkelt få fram information och den kan guida dig till närmaste fungerande tömningsstation, säger Lina Petersson, miljöhandläggare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande (21 augusti 2019).

Appen upplyser också om det finns färskvatten, landtoalett och serviceanläggningar i övrigt.

Drygt en av tio fritidsbåtar har någon form av toalett. Det låter kanske som lite. Men enligt Transportstyrelsens båtlivsundersökning handlar det om 81 000 fritidsbåtar, fördelade på
– 57 000 båtar har möjlighet att tömma avfall i land;
– 16 000 båtar har möjlighet att behålla avfallet ombord och sedan välja var de vill tömma, dock inte i land;
– 8 000 båtar har toaletter som endast kan släppa ut avfallet i sjön.

Enligt appen finns tömningsstationer i följande hamnar på Hälsingekusten och Gästrikekusten, från norr till söder, med socken eller stad efter;
• Mellanfjärden, Jättendal
• Hudiksvalls småbåtshamn, Hudiksvall
• Borka brygga, Enånger
• Söderhamns gästhamn, Söderhamn
• Sandarne båtklubb, Söderala
• Axmarbryggas gästhamn, Hamrånge
• Gefle segelsällskap, Huseliihar, Hille
• Fliskärsvarvet, Gävle

När tömningsförbundet infördes fanns, enligt Transportstyrelsen, tömningsstationer på fyra ställen på Hälsingekusten, Mellanfjärden, Hudiksvall, Sandarne och Söderhamn, och på två ställen på Gästrikekusten, Axmar och Gävle.

Bilden visar tömningsstationen i Stocka, med Johan Landewall som visar den.

Långvind.com har tidigare haft flera artiklar om tömningsstationer: Sverige har fått sex nya sjövägmärken (12 april 2019), App för den nödige (25 augusti 2017), Stocka för sjömack (9 juni 2016), Problem med toatömning (17 februari 2016), Stocka får båtavlopp (12 juli 2015), Få tömningsstationer i länet (26 juni 2015) och Båttoatömning i Söderhamn (11 augusti 2014), Söderhamn näst bäst (15 maj 2014), Borka i båtfokus (23 februari 2014) och Hälsingekusten i båttoppen (27 april 2010).

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv