Boka boende på Kungsgården Långvind!

Borka igång
med bottenbåttvätt

Print Friendly, PDF & Email

Bottenbåttvätt är ett bekymmer för många. Dock inte i Enånger, för Enångers båtsällskap (EBS) har installerat en båttvätt i Borka. Det är den andra i Hälsingland, efter Sandarne som är inne på sin fjärde säsong.

Från början var planerna att öppna båtbottentvätt sommaren 2018, men den blev försenad ett år.

En båttvätt fungerar som en biltvätt: stora borstar och vatten gör rent skrovet. Borstarna gnuggar bort havstulpaner, slem och annat som har fastnat på båtens botten. Borstarna gör giftig båtfärg överflödig.

För att hålla båten ren, behöver den få en båttvätt två eller tre gånger per säsong, som tar cirka 15 minuter. För långa båtar, tar det lite längre tid. Båttvätten i Borka delar in båtarna, med vidhängande prislappar, från upp till fem meter till över tio meter.

Minskad påväxt på båtbotten är inte bara viktig för miljön, utan också för sjösäkerheten. Påväxten ökar båtens motstånd i vattnet och därmed både bränsleförbrukning och manöverförmåga.

Sandarne båtbottentvätt är den första i Hälsingland. Den öppnade sommaren 2016 och drivs av Sandarne båtklubb i samverkan med Söderhamns kommun. Förutom bottenbåttvätten i Borka och Sandarne, finns ytterligare en i Norrland, i Härnösand. Det finns också planer på bottenbåttvätt i Gävle.

Långvind.com har haft flera artiklar om bottenbåttvättar: Borka får bottenbåttvätt (24 maj 2019), Sverige har fått sex nya sjövägmärken (12 april 2019), Borka planerar för båttvätt (9 november 2017),  Enda båttvätt igång på Hälsingekusten (30 juni 2017), Sandarnes båttvätt blev framgång (13 oktober 2016), Bottenbåttvätt i Sandarne (25 april 2016), Miljoner mot giftiga båtfärger (19 november 2015) och Miljöfokus på småbåtar (18 november 2015).

Text och foto:
Jörgen Bengtson

 

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv