Boka boende på Kungsgården Långvind!

Fäbod öppen
i Långvinds omnejd

Print Friendly, PDF & Email

Fäbodar är inte förbehållna fjäll- och bergstrakter. De finns också på öar och utmarker på Hälsingekusten. Krype fäbod i Norrala, några kilometer från Långvinds marker, är en levande fäbod. Den håller dessutom öppet för allmänheten varje fredag 28 juni–23 augusti.

– Upplev en levande fäbod på Krype fäbodvall, säger fäboden på sin Facebooksida Fäboresan, med 465 följare, och anslag i omgivningen.

Fredagar klockan 10–18 är fäboden öppen med kafé och ”guidade rundturer bland djur på en idyllisk plats” klockan 11 och 14.

Fäboden ligger i Fagervik, på en avtagsväg på vägen från Skärså till vändplanen mot Långvind. Fäboden ligger cirka sex kilometer från Skärså.

På Krype fäbod har Annika Rudolfsson med vänner återupplivat en gammal fäbodvall. Här kan man i dag leva som man gjorde för 100 år sedan, utan rinnande vatten och el men men ”massor av naturupplevelser som gör att kreativiteten istället kan flöda”, enligt Facebooksidan.

Annika Rudolfsson började återskapa en levande fäbodvall för ett antal år sedan. Hon flyttade ut till Krype med kor, kalvar, får, getter och höns, för att under sommaren prova på livet enligt gamla traditioner.

”Krype fäbod är nu återigen ett litet paradis för alla som tycker om djur och natur. Här i det enkla, borta från vardagens alla intryck, har vi haft så många fina upplevelser som vi nu vill dela med oss av till andra, liten som stor”, berättar Krypes Facebooksida.

Här finns fäbodvistelse, barnläger och fäbodbrukarkurser. Allmänheten är välkommen på fredagar.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv