Boka boende på Kungsgården Långvind!

Ny pilgrimsled
öppnar på fredag

Print Friendly, PDF & Email

En nygammal pilgrimsled öppnar fredagen den 24 maj 2019 – Sankt Olofs sjöled från Finland via Åland och Roslagen till Hälsingland och vidare till Nidaros (Trondheim). Den är också känd under sitt engelska namn, Saint Olav Waterway.

– Vandra genom världens vackraste skärgård från ö till ö. Färden för dig från Åbo domkyrka i Finland till Åland – fredens öar – och vidare till Sverige. I Sverige har du flera alternativa rutter att välja mellan för slutdestinationen i Trondheim, Norge, skriver Saint Olav Waterway på sin webbplats.

Invigningen sker på yrkehögskolan Novia, Henriksgatan 7 i Åbo, den 24 maj klockan 13–17 med vesper i Åbo domkyrka klockan 18.

Ett segelfartyg – galeasen Albanus – leder vandringen i form av en seglats från Åbo via Åland till Roslagen och Hälsingland. Albanus seglar följande sträckor i Sverige: 9 juni Ängskär–Gävle, 10 juni Gävle–Axmar, 11 juni Axmar–Storjungrun–Söderhamn, 12 juni Söderhamn–Skärså, 13 juni Skärså–Borka och 14 juni Borka–Mellanfjärden.

En motsvarande vandring till lands sker på svensk sida, dels via Vikingaleden med start 10 juni i Birgittagården i Harg och sedan via Älvkarleby–Gävle–Järvsö till Kårböle, dels via Stråsjöleden med start 23 juni på Korsholmen i Långvind (Enånger) och sedan via Långvind–Enånger–Forsa–Stråsjö till Kilkojan.

Från Kilkojan går vandringen vidare – för både Vikingaleden och Stråsjöleden – till Storsjö, Sylsjön och Nidaros (Trondheim).

Den 6 december 2018 blev Sankt Olofs sjöled både en officiell Olofsled och en europeisk kulturväg. Det betyder att hela leden från Åbo till Trondheim är certifierad.

Pilgrimsleden utgår från olika platser i södra Norrland. En av dem är Korsholmen i Långvind, Enånger.

Vad är en pilgrimsvandring, förutom en vandring mot en av den kristna medeltidens heliga platser – främst Jerusalem, Rom, Nidaros och Santiago de Compostela? Sankt Olofs sjöled ger svaret:

– En pilgrim skiljer sig från en vanlig turist genom att valet av resmål väljs i sökande efter andlighet. Ordet pilgrim kommer från latinets peregrinus, främling, och avser en person som vallfärdar till en helig plats. En äkta pilgrim färdas ofta via en särskild pilgrimsled som knyter ihop de heliga platserna med hemorten. I modern tid har inte alla vandrare religiösa motiv. Många företar sig resan för att söka stillhet, en del för att kombinera resandet med motion och andra för att njuta av naturen och historiska platser invid leden.

På Långvind.com finns flera artiklar om pilgrimsleder, pilgrimsvandring till Nidaros, pilgrimsvandringens historia i södra Norrland och Stråsjöleden.

STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind arrangerar pilgrimsvandringar på Stråsjöleden, liksom Föreningen Pilgrimstid i Sverige, som även arrangerar pilgrimsvandringar på andra leder.

Det går att genomföra pilgrimsvandringar alla tider på året – vintertid på skidor eller med snöskor – längs hela eller delar av en pilgrimsled. Alla pilgrimsleder strålar samman ju närmare Nidaros de kommer.

Långvind.com har haft många artiklar om pilgrimsvandring, Sankt Olofs sjöväg/vattenväg och Stråsjöleden: Hälsingekusten rik på pilgrimsleder (15 mars 2018), Premiär för pilgrimsvandringsapp (8 maj 2017), Hälsingekusten får pilgrimsled till havs (20 oktober 2016), Långvind ”friluftsmuseum” (17 juni 2016), Pilgrimer på gång (1 augusti 2015), Pilgrimer på vandring (5 mars 2016), ”Helande tystnad” (3 juni 2015), Kungsgården möter utlandspress (24 maj 2015), ”Ge själen ro” (19 april 2015), Vandringar från Långvind (5 april 2015), Regnig pilgrimsdebut (30 juni 2014), Pilgrimsvandringsled invigd (28 juni 2014), Pilgrimer till Långvind (17 maj 2012), Pilgrimer på väg (29 maj 2011), Pilgrimsled öppnar 14 maj (18 april 2011) och Pilgrimsvandring från Långvind (15 februari 2011).

Jörgen Bengtson

 

 

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv