Boka boende på Kungsgården Långvind!

Borka får
båtbottentvätt

Print Friendly, PDF & Email

Borka har fått Hälsinglands andra båtbottentvätt, där man med borstar kan tvätta båten ren från havstulpaner och annan växtlighet. Bakom satsningen står Enångers båtsällskap i Borka, Enånger. Från början var planerna att öppna båtbottentvätt sommaren 2018. Till årets båtsäsong är den verklighet.

Länge hade Sandarne den enda båtbottentvätten på Hälsingekusten, ja till och med på hela Norrlandskusten.

En båttbottenvätt gör att båtägaren inte längre behöver måla båten med giftig båtfärg, utan kan köra båten igenom bottentvätten, för att på så sätt göra sig av med växtlighet på botten. Minskad påväxt på båtbotten är inte bara viktig för miljön, utan också för sjösäkerheten. Påväxten ökar båtens motstånd i vattnet och därmed både bränsleförbrukning och manöverförmåga.

Havs- och vattenmyndigheten (HAV) rekommenderar båtägare att tvätta båtbotten två gånger per år. Det kan ske antingen på anvisad plats med uppsamlingsmöjligheter för spolvattnet (spolplatta) eller i en anläggning för båtbottentvätt.

Sandarne båtbottentvätt (bilden) drivs av Sandarne båtklubb och i samverkan med Söderhamns kommun. Den öppnade sommaren 2016 sedan Söderhamns kommun beslutat att satsa 800 000 kronor på en borsttvätt för båtbottnar.

Erfarenheten från tvättning visar att man bör tvätta båten två gånger per säsong: första gången när havstulpanerna börjar sätta sig och andra i samband med upptagning.

En annan erfarenhet är att det inte finns någon självbetjäning för tvätt i Sandarne och Borka, utan tvättningen sköts av utbildade medlemmar i klubben. Man måste boka tvättid i förväg.

En båttvätt tar cirka 15 minuter. Information om hur båttvätten fungerar finns på webbsidan battvattar.

Förutom bottenbåttvätten i Borka och Sandarne, finns ytterligare en i Norrland, i Härnösand.

Långvind.com har haft flera artiklar om bottenbåttvättar: Sverige har fått sex nya sjövägmärken (12 april 2019), Borka planerar för båttvätt (9 november 2017),  Enda båttvätt igång på Hälsingekusten (30 juni 2017), Sandarnes båttvätt blev framgång (13 oktober 2016), Bottenbåttvätt i Sandarne (25 april 2016), Miljoner mot giftiga båtfärger (19 november 2015) och Miljöfokus på småbåtar (18 november 2015).

Jörgen Bengtson
Foto: Sandarne båtklubb


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv