Boka boende på Kungsgården Långvind!

Nya krögare i
Skärså och Borka

Print Friendly, PDF & Email

Två av Hälsingekustens fiskelägen, som är berömda för sina sommarrestauranger, får nya krögare i år.

I Skärså tar stjärnkocken Malin Söderström och syster Anna Söderström över. I Borka heter nya krögarparet Angelica och Magnus Olsson.

Restaurang Borka Brygga är en väletablerad restaurang i Enångers uthamn Borka, som Enångers båtsällskap äger. Den har haft några få arrendatorer under årens lopp. Senast har Stefan Fernlund varit krögare. Han tog över 2015 efter Lena E Andersson och lämnar nu stafettpinnen vidare.

Magnus och Angelica Olsson driver festvåning och bakficka – som är öppen för lunch – i Odd Fellow-huset i Hudiksvall. De har också cateringverksamhet i sitt företag Magnus Kök, Catering & Bemanning. Företaget har en aktiv och välbesökt facebooksida, Mat av Magnus.

Restaurang Albertina i Skärså är Söderhamns stora turistmagnet, som lockar tiotusentals besökare till det lilla fiskeläget i Norrala.

Malin Söderström är förvisso ny som befälhavare på Albertina, men hon är gammal i Skärså, där hon har fritidshus. De två systrarna är födda i Gävle.

– Vi kommer inte göra några jättestora förändringar, först och främst ska vi lära oss hur det fungerar där, säger Malin Söderström till Helahälsingland.se (5 februari 2019).

I intervjun med Malin och Anna, säger Malin att ta över fiskrestaurangen Albertina har tidigare inte varit mer än en lekfull tanke, eftersom somrarna har varit viktiga för återhämtning, men nu blir det alltså verklighet.

– Vi kände att det är nu eller aldrig, säger Anna Söderström.

Hon kommer att vara på plats hela sommaren, Malin måste dela sin tid mellan Stockholm och Skärså.

Malin Söderström är kock, som ansvarat för Nobelmiddagen, medverkat i Kockarnas kamp, varit gästjury i Sveriges mästerkock, skrivit den populära kokboken ”Mmmm Malins mat” och naturligtvis drivit flera restauranger. I dag driver hon Moderna museets restaurang och The Fishery i Stockholm. Hon var också den första kvinnan att bli medlem i Svenska Kocklandslaget. I restaurangguiden White Guide 2018 fick hon utmärkelsen ”Årets hyllning av en långtida betydelsefull gastronomisk gärning”.

Under många år har Jonas Roos arrenderat Albertina; de senaste åren har han drivit restaurangen med sambon Caroline Norgren. Ägare till restaurang och hus är Mats Gunnarson, som startade Albertina och drev den i 32 år.

Långvind.com berättade för några veckor sedan att Albertina får ny krögare, Albertinas krögare lämnar skeppet (14 januari 2019).

Jörgen Bengtson

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv