Boka boende på Kungsgården Långvind!

Ny bildskatt
från Hälsingekusten

Print Friendly, PDF & Email

I Njutånger har Sigrid Sundin-Lundqvist i Sundsäter hittat en ny bildskatt från fotografen Tekla Nordin Svenson. Bildskatten var helt okänd för Sigrid Sundin-Lundqvist, som hittade glasplåtarna i kvarlåtenskapen efter sin mamma Elin. Svägerska till Elin var Tekla Nordin Svenson (1897-1954), en av Hälsingekustens mest kända fotografer och konstnärer, som ärvde fotografyrket från sin mor, Erika Nordin (1865–1938).

– I dag har Sigrid och jag sett till att bilderna har börjat att scannas och de lär så småningom hittas på Sockenbilder, skriver Alf Wikman i dag på facebooksidan för Njutångers sockens hembygdsförening.

Han efterlyser också hjälp med att identifiera de personer som finns med.

Tekla Nordin Svenson var inte bara fotograf, utan också konstnär. Enångers hembygdsförening startade 2012 ett projekt, där föreningen började dokumentera målningar, skulpturer och andra konstverk gjorda av Tekla Nordin-Svenson. Långvind.com skrev om detta i artikeln Upprop för konstnär (24 oktober 2012).

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv