Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Unikt klockspel
i Långvinds kapell

Print Friendly, PDF & Email

Musik i sommarkväll bjuder varje lördag till slutet av augusti på fin musik i Långvinds brukskapell, följt av en andakt och kyrkkaffe. I går var musiken ett unikt klockspel. Eva Holmström, Vågbro, spelade klockor, som hon sannolikt är ensam om att göra i Sverige.

Klockspel, eller ”spela klockor” som hon kallar det, är en anglosaxisk tradition. En individ kan själv hålla konsert genom att spela på upp till 25 klockor. Men det finns också klockkörer, där en hel kör har två till fyra klockor per person i ett avancerat framförande.

Det var så Eva Holmström kom i kontakt med klockspel. Under en vistelse i USA, sponsrad av en lokal kyrka, mötte hon en klockkör och blev fast för livet. Hon fick bli en del av kören, öva och börja närma sig dessa märkliga instrument. Hon blev varken avskräckt av ensamheten (enda som spelar klockor i Sverige), kostnaden (från 100 000 kronor och uppåt för en uppsättning klockor) eller inlärningstiden (kan ta 100 timmar att lära sig ett stycke).

I Långvinds kapell visade Eva Holmström verkligen att hon trakterar detta mycket speciella instrument. Hon spelade med stor glädje och precision, hoppade mellan klassiska psalmer och moderna stycken, underhöll mellan styckena och fick publiken att ta henne till sina hjärtan.

Eva Holmström öppnade med ”Wilmas tema”, fortsatte med ”Oändlig nåd” – av många mer känd under sin engelska titel ”Amazing Grace” – innan  Zack Lindahl kom in med en gudstjänst. Efter den fortsatte hon med ”Det gåtfulla folket”, då hon använde trumpinnar på klockorna och därmed kunde öka tempot. Avslutningen blev ”Edelweiss” ur Sound of Music och ”Av längtan till dig”.

Klockspel i form av kyrkklockor som spelar är gammalt. Det nya kom med stämda klockor, som personer spelade med. Varje klocka motsvarar en ton. En vanlig uppsättning består av 20 klockor, två oktaver.

Eva Holmström hade med sig 25 klockor till Långvind, som hon bar i två stora väskor. Efter varje spelning, så måste hon noggrant putsa klockorna, för att de ska behålla den fabriksstämda tonen. Hon har femtiotalet låtar i sin repertoar.

Den som spelar klockor bjuder in till en fantastisk upplevelse, som också går i ett lugnt tempo, för det går inte att spela fort på klockor.

Efter föreställningen får Långvind.com en pratstund med Eva Holmström:

Hur kom du på att bli klockspelare?

– Jag mötte en klockkör i en amerikansk kyrka. Sedan var jag såld.

Vad är svårast med att spela klockor?

– Jag har bara två armar, som innebär en begränsning. Sedan måste jag putsa klockorna efter varje föreställning,

När började du spela klockor?

– För tio år sedan. En lätt låt kan ta tio timmar att lära sig, en svår 100 timmar.

Var spelar du?

– Jag spelar mycket i kyrkor, på enstaka begravningar, en del bröllop och på föreningar.

Varför spelar du klockor?

– Det är roligt att göra något som inte andra gör!

Tidigare fanns en grupp i Söderhamn, som spelade klockor; men de utvandrade till USA och – som Eva Holmström säger – ”tog klockorna med sig”. Även Nässjö har haft klockspelare.

I dag är Eva Holmström, vad hon vet, ensam om att spela klockor i Sverige.

Ensam är hon dock inte med sina klockor, för den som mött Eva Holmström, vill möta henne igen och få del av hennes klockspelarrepertoar. Det är en musikupplevelse utöver det vanliga – som vi hoppas få uppleva i Långvind igen!

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv