Boka boende på Kungsgården Långvind!

September bra
för svampplockning

Print Friendly, PDF & Email

Är du nyfiken på vad skogen har att erbjuda i form av svamp? Är du osäker på vilken svamp som är ätbar och giftig? Vill du lära dig om svamp man kan ha till ull- och sidenfärgning?

Kungsgården Långvind arrangerar återigen två svampexkursioner i september, i år den 15 och 22 september.

– Efter den extrema värmen och torkan under så lång tid, blir det jättespännande att se vilka svampar som dyker upp efter regnen. Då kan vi få se rikliga mängder av de vanligaste arterna och även en och annan raritet, säger svampkonsulent Monica Svensson.

Monica Svensson, Bollnäs, leder vandringarna. Förhandsanmälan och ”först till kvarn” gäller; antalet platser är begränsade.

September är en bra månad för svamexkursioner. Efter en torr sommar har det nu kommit regn, som gör att svamparna kommer till liv.

Monica Svensson är utbildad svampkonsulent och arrangerar svamputflykter, anordnar utställningar, föreläser om svamparnas ekologi och har webbbutik för svampintresserade. Hon har studerat svampekologi, svamparnas färgämnen, svamp som livsmedel med mera som enstaka kurser på Umeå universitet.

Vår svampkonsulent tar den svampintresserade på en fascinerande resa i svampriket, där gruppen plockar matsvamp, studerar övrig svamp, lär känna igen förväxlingssvamp och lär sig om svampens betydelse för natur och ekologi. Vandringen sker i Långvinds marker eller dess närhet.

Exempel på matsvamp som kan förekomma är:
• kantarell och trattkantarell
• karl-johan och strävsoppar
• rödgul trumpetsvamp och svart trumpetsvamp
• blodriskor och rimskivling
• fårtickor och kremlor
• blek taggsvamp (Hälsinglands landskapssvamp)

Bilden till höger visar fingersvamp och jordtunga, som svampexkursionen med Kungsgården Långvind hittade 2017.

Monica Svensson spanar in lämpligt ställe inför varje exkursion. Läs mer om svampplatserna.

Svampexkursionen tar en heldag. Den börjar klockan 9 på Kungsgården Långvind och slutar på samma plats med svampgenomgång. Däremellan är det en utvald svampplats, som blir föremål för gruppens nyfikenhet. I priset för svampexkursionen igår också ett lunchpaket och kaffe, som Kungsgården Långvind gör i ordning.

– Vi är jätteglada att återigen kunna erbjuda två kvalificerade svampexkursionsdagar med vår eminenta svampkonsulent, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind till Långvind.com.

Jörgen Bengtson
Foto: Jörgen Bengtson och Monica Svensson

Nyheten uppdaterad 24 augusti 2018

 

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv