Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Öppnar låsta
medeltidskyrkor

Print Friendly, PDF & Email

I morgon och vid ytterligare fyra tillfällen i sommar öppnar kyrkohistorikern Gunnar Andersson fem av Hälsinglands finaste medeltidskyrkor. Kyrkorna är visserligen inte stängda för besökare, men Gunnar Andersson öppnar kyrkornas yttre och inre för besökarna.

Visningarna börjar 4 juli med Enångers gamla kyrka, fortsätter 11 juli med Njutångers kyrka, 18 juli med Forsa kyrka, 25 juli med Söderala kyrka och 1 augusti med Högs kyrka.

Trono kyrka Gunnar Andersson entreAlla kyrkovisningar är onsdagar klockan 14 och tar cirka 1,5 timmar.

Arrangör av kyrkovisningarna är Kungsgården Långvind.

– Vi är väldigt glada att vi återigen kan erbjuda ett så kvalificerat kyrkovisningsprogram med en så duktig ciceron som Gunnar Andersson, nu med tillskottet Högs kyrka, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind till Långvind.com.

Kungsgården Långvind har haft kyrkovisningar på programmet sedan 2011. Till en början omfattade visningarna bara kyrkorna nästgårds Långvind, Enångers gamla kyrka och Njutångers kyrka. Sedan har ytterligare kyrkor tillkommit.

Forsa kyrka tillkom för två år sedan, Söderala kyrka förra året och nu är ytterligare en kyrka utanför Hudiksvall aktuell, Högs kyrka. Vid sidan av dessa kyrkovisningar, har Kungsgården Långvind bruksvandringar, som omfattar visning av Långvinds kapell.

Bilden visar Gunnar Andersson i en annan klassisk medeltidskyrka i Hälsingland, Trönö gamla kyrka. Här erbjuder Kungsgården Långvind, i samarbete med Gunnar Andersson, visningar för grupper på minst sex personer. Samma gäller för de andra kyrkorna, som i år har var sin fast visningsdag utan förhandsanmälan eller krav på gruppstorlek.

Högs kyrka ser – till skillnad från Forsa kyrka – ut som en medeltidskyrka. Kyrkan uppfördes ursprungligen på 1190-talet. Under medeltidens senare del blev kyrkan förlängd åt väster. Åren 1702–1703 blev den även förlängd österut; då togs man också ner de gamla stenvalven och ersatte dem med stjärnvalv av trä.

I kyrkan finns flera medeltida träskulpturer, bland annat ett altarskåp daterat till 1471. I kyrkan finns även en processionsfana från omkring år 1500. Predikstolen kom till kyrkan 1671. Dopfunten är huggen av Sighraf.

Invid kyrkan finns två runstenar, som visar att det är gammal kulturbygd.

Alla guidningar börjar på kyrktrappan med kyrkans plats i historien och den fysiska miljön. Sedan fortsätter guidningen inne i kyrkan med historia, byggnadsteknik, målningar, inventarier och annat som är speciellt för respektive medeltidskyrka.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 4 juli 2018


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv