Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Enda chansen
se Söderala kyrka

Print Friendly, PDF & Email

I morgon är enda chansen i år att få en kvalificerad visning av Söderala kyrka med Gunnar Andersson som ciceron.

Kungsgården Långvind erbjuder kyrkovisningar med kyrkohistorikern Gunnar Andersson, Söderhamn. Han har i sommar haft visningar av Enångers gamla kyrka, Njutångers kyrka och Forsa kyrka. Ytterligare två medeltidskyrkor står på programmet.

Alla kyrkovisningar är onsdagar klockan 14 och tar cirka 1,5 timmar.

Söderala kyrka är en i stort sett oförändrad medeltidskyrka, troligen byggd 1150–1180. Den är en av Norrlands äldsta stenkyrkor. Kyrkan är den bäst bevarade inom en stilgrupp kallad ”Sigtunagruppen”. Utmärkande egenskaper för denna grupp är dels byggnadsmaterialet gråsten, dels planen som inte förekommer i övriga Sverige, en mittfyrkant med centraltorn, korsarmar och kor med absid.

Kyrkans storlek överträffar vida den normala sockenkyrkans storlek från denna tid. Kyrkan hör sannolikt samman med missionen av Norrland, där Söderala kyrka har spelat samma roll som de så kallade Sigtunakyrkorna i Mälardalen.

Kyrkan har blivit föremål för åtskilliga renoveringar under årens lopp. Men den har bevarat sin ursprungsplan, med undantag för kyrktornet som är tillbyggt.

Byggnadens interiör har målningar från 1500-talet. Vid renoveringen 1903–1904 hittade man än äldre, medeltida, takmålningarna, som tidigare kalkats över. Söderala kyrkostämma beslutade att restaurera målningarna – vissa målningar ansågs dock stötande och skrapades därför bort efter fotografering.

– Vi är mycket glada att Gunnar Andersson nu för andra året är ciceron i Söderala kyrka, som är unik, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind till Långvind.com.

Visningen gör att besökaren kan se kyrkan med nya ögon, både från utsidan och insidan, och på nytt sätt lära känna historien och byggnaden, skulpturer och andra inventarier.

Kungsgården Långvind erbjuder kyrkovisningar för grupper som bokar en visning och för enskilda som kommer till våra kyrkovisningar.

År 2018 är den återstående enskild kyrkovisningsdagen:
• onsdag 1 augusti klockan 14–15.30: Högs kyrka

Onsdagen den 4 juli hade Gunnar Andersson visning av Enångers medeltidskyrka, som rekordmånga kom till, elva personer. En vecka senare stod Njutångers kyrka på programmet, med åtta personer på visningen. Onsdagen den 18 juli kom åtta personer till visningen av Forsa kyrka,

Guidningen börjar på kyrktrappan med kyrkans plats i historien och den fysiska miljön. Sedan fortsätter guidningen inne i kyrkan med historia, byggnadsteknik, målningar, inventarier och annat som är speciellt för respektive medeltidskyrka.

Långvind.com har en speciell avdelning på denna webbplats för elva av Hälsingekustens medeltida, äldre och nyare kyrkor.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv