Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Enda chansen se
Njutångers kyrka

Print Friendly, PDF & Email

I morgon är första och sista chansen i år att få en kvalificerad visning av Njutångers kyrka.

Kungsgården Långvind erbjuder kyrkovisningar med kyrkohistorikern Gunnar Andersson, Söderhamn, som ciceron. Förra onsdagen var det säsongspremiär med Enångers gamla kyrka. En vecka senare är turen kommen till Njutångers kyrka. Sedan följer ytterligare tre medeltidskyrkor.

Alla kyrkovisningar är onsdagar klockan 14 och tar cirka 1,5 timmar.

Njutångers kyrka är en gammal gråstenskyrka, troligen uppförd under 1200-talet som gårdskyrka. Den fick sin nuvarande utformning och storlek under 1400-talet.

Kyrkan är ändå till stora delar oförändrad sedan medeltiden, vilket är ovanligt för våra gamla medeltidskyrkor. Den är en av Hälsinglands bäst bevarade medeltidskyrkor, enligt skriften Kyrkor i Njutånger, Nianfors och Iggesund av Ingrid Swartling.

Kyrkans väggar och valv fick kalkmålningar efter Gustav Vasas trontillträde, det vill säga på 1520-talet. Målningarna kalkades över 1705. Vid restaureringen 1928–1929 tog man i stjärnvalvet fram målningarna.

Njutångers kyrka är rik på inventarier. Ett exempel är predikstolen, ett barockarbete av mycket hög kvalitet. Det finns också medeltida inventarier – bland annat en gotländsk dopfunt i kalksten från 1200-talet, välbevarat altarskåp och många träskulpturer – som visar att kyrkan haft rika gynnare även före järnbruksepoken. Altarskåpet är ett verk av Haaken Gulleson, Enånger.

Visningen gör att besökaren kan se kyrkan med nya ögon, både från utsidan och insidan, och på nytt sätt lära känna historien och byggnaden, målningar och inventarier.

– Vi är både glada och stolta över att Gunnar Andersson ännu en gång är ciceron i Njutångers kyrka, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind till Långvind.com.

Kungsgården Långvind erbjuder kyrkovisningar för grupper som bokar en visning och för enskilda som kommer till våra kyrkovisningar.

År 2018 är de enskilda kyrkovisningsdagarna:
• onsdagen 11 juli klockan 14–15.30: Njutångers kyrka
• onsdagen 18 juli klockan 14–15.30: Forsa kyrka
• onsdag 25 juli klockan 14–15.30: Söderala kyrka
• onsdag 1 augusti klockan 14–15.30: Högs kyrka

Onsdagen den 4 juli hade Gunnar Andersson visning av Enångers medeltidskyrka. Det kom elva personer, vilket är rekord för Kungsgården Långvinds kyrkovisningar. En av besökarna hade rest 30 mil enkel resa bara för denna guidning!

Guidningen börjar på kyrktrappan med kyrkans plats i historien och den fysiska miljön. Sedan fortsätter guidningen inne i kyrkan med historia, byggnadsteknik, målningar, inventarier och annat som är speciellt för respektive medeltidskyrka.

Långvind.com har en speciell avdelning på denna webbplats för elva av Hälsingekustens medeltida, äldre och nyare kyrkor.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv