Boka boende på Kungsgården Långvind!

Enda chansen
se Forsa kyrka

Print Friendly, PDF & Email

I morgon är enda chansen i år att få en kvalificerad visning av Forsa kyrka med Gunnar Andersson som ciceron.

Kungsgården Långvind erbjuder kyrkovisningar med kyrkohistorikern Gunnar Andersson, Söderhamn. Han har i sommar haft visningar av Enångers gamla kyrka och Njutångers kyrka. Ytterligare tre medeltidskyrkor står på programmet.

Alla kyrkovisningar är onsdagar klockan 14 och tar cirka 1,5 timmar.

Forsa kyrka har rötter i medeltiden, som framför allt finns bevarade i träskulpturer.

Till det yttre är Forsa kyrka en typisk artonhundratalskyrka. Den nuvarande kyrkan uppfördes 1840–1845. Den ersatte då en medeltidskyrka på samma plats. Norra och östra väggarna samt sakristian är bevarade från den gamla medeltidskyrka

Forsa kyrka bär på en stor medeltidsskatt, med två stora altarskåp, tiotalet helgonskåp och träskulpturer samt en träskulptur av Sankt Olof får 1200-talet. Flera av träskulpturerna är signerade Enångerssonen och 1500-talsmästaren Haaken Gulleson, som har många träskulpturer i Enångers gamla kyrka.

I Forsa gamla kyrka fanns en järnring, ”Forsaringen”. Ringen har en runinskrift, som är den äldsta bevarade rättsuppteckningen i Norden. I dag finns en kopia av ringen i kyrkan.

– Vi är både glada och stolta över att Gunnar Andersson ännu en gång är ciceron i Forsa kyrka, som har en stor och för många okänd skatt av medeltida skulpturer, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind till Långvind.com.

Visningen gör att besökaren kan se kyrkan med nya ögon, både från utsidan och insidan, och på nytt sätt lära känna historien och byggnaden, skulpturer och andra inventarier.

Kungsgården Långvind erbjuder kyrkovisningar för grupper som bokar en visning och för enskilda som kommer till våra kyrkovisningar.

År 2018 är de återstående enskilda kyrkovisningsdagarna:
• onsdagen 18 juli klockan 14–15.30: Forsa kyrka
• onsdag 25 juli klockan 14–15.30: Söderala kyrka
• onsdag 1 augusti klockan 14–15.30: Högs kyrka

Onsdagen den 4 juli hade Gunnar Andersson visning av Enångers medeltidskyrka, som rekordmånga kom till, elva personer. En vecka senare stod Njutångers kyrka på programmet, med åtta personer på visningen.

Guidningen börjar på kyrktrappan med kyrkans plats i historien och den fysiska miljön. Sedan fortsätter guidningen inne i kyrkan med historia, byggnadsteknik, målningar, inventarier och annat som är speciellt för respektive medeltidskyrka.

Långvind.com har en speciell avdelning på denna webbplats för elva av Hälsingekustens medeltida, äldre och nyare kyrkor.

Jörgen Bengtson
Foto: Kyrkotorget


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv