Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Chans att se
Sofieholm i Njutånger

Print Friendly, PDF & Email

Fredagen den 27 juli finns möjligheten att få en kvalificerad visning av det forna manufakturverket i Njutånger, årets forntidvandring i Sofieholm, med arkeologerna Lena Berg Nilsson och Ola Nilsson. Denna arkeologiska vandring ingår i en serie forntidsvandringar, som Kungsgården Långvind genomför tillsammans med ArcMontana och företagets båda delägare, paret Nilsson.

De har i sommar haft en forntidsvandring till stenåldersboplatsen Hedningahällan, Enånger, den 14 juli. Ytterligare vandringar blir på avrättningsplatsen i Sivik, Enånger, och i Långvinds bruk, Enånger.

Alla forntidsvandringar är klockan 15 och tar cirka 2,5 timmar.

Vandringen i Sofielholm är strax före Nianåns utflöde i havet. Vattenkraften från Nianån vid Sofieholm har nyttjats sedan medeltid; ett vattenkraftverk (bilden) från 1912 var i drift tills helt nyligen. Här anlades ett manufakturverk under 1790-talet, men långt innan dess fanns här ett antal olika verksamheter, som drevs av vattenkraften från Nianån.

Området är på väg att bli naturreservat, vilket gjorde att den gamla kraftstationen fick stänga.

Vandringen, som börjar vid kraftstationen, tar deltagarna på både vägar och små stigar, som bitvis är något svårgångna, genom ett historiskt område, som är föga känt. Deltagarna får se olika anläggningar längs Nianåns bägge sidor samtidigt som två arkeologer ger en kvalificerad guidning om denna mindre kända fas i den industriella utvecklingen i denna del av Hälsingland.

– Kombinationen av kultur och ett naturreservat känns väldigt spännande. För de är ju beroende av varandra, den kulturhistoria som finns här skulle inte finnas utan kraften i forsen och naturen, säger Lena Berg Nilsson.

De större brukens historia – som det i Iggesund – är väl belyst. Historien för den typ av industri som Sofieholms manufakturverk representerar, återstår fortfarande att berätta.

– Vi är mycket glada att kunna fortsätta erbjuda dessa kvalificerade, pedagogiska och uppskattade vandringar i en svunnen tid, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind till Långvind.com, om vandringen i Sofieholm och de andra vandringar Kungsgården Långvind erbjuder med ArcMontana.

År 2018 är de återstående forntidsvandringarna:
• lördag 18 augusti, klockan 15–17.30, i Sivik, Enånger
• lördag 1 september, klockan, 15–17.30, i Långvinds bruk, Enånger

Kungsgården Långvind erbjuder också forntidsvandringar vid Sofieholm för grupper på minst sex personer, som bokar en vandring i förväg. Samma gäller för Hedningahällan, Sivik och Långvinds bruk. Utöver dessa fyra historiska platser, erbjuder Kungsgården Långvind i samarbete med ArcMontana forntidsvandringar till Rödhälle skans på Örängesnäset, Njutånger, och i Finnskogen i Nianfors, Njutånger.

Långvind.com har haft många artiklar om planerna för Nianån och om Sofieholm: Forntidsvandring i regnigt Sofieholm (20 augusti 2017), Pengar för att riva Sofieholm (21 mars 2016), Sofieholm bär på mycket historia (13 februari 2016), Skyltar upp historia (1 oktober 2015), Nian natur- och kulturreservat (28 september 2015), Nianån blir naturreservat? (5 juli 2015) och Frisläppt Nianån? (23 oktober 2014).

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv