Boka boende på Kungsgården Långvind!

Mer än fördubblad
snabbladdning för elbilar

Print Friendly, PDF & Email

Elbilsförare på Hälsingekusten och i Norrhälsingland kan se fram mot en sommar med mer än dubbelt så många snabbladdningsstationer som för ett år sedan. Snabbladdare laddar elbilar med likström på en bråkdel av tiden för ”långsamladdare”, som använder växelström

Ljusdal Energi öppnade nyligen en snabbladdningsstation på OKQ8 i Ljusdal.

– Den är i gång sedan några veckor, bekräftar OKQ8 Ljusdal för Långvind.com.

Under våren/sommaren kommer snabbladdningsstationer att öppna i Delsbo, Ängebo, Järvsö och Kårböle.

Det blir fem nya stationer inom loppet av ett halvår.

Alternativa fordonsbränslen – förutom etanol – har varit svåra att uppbringa i Hälsingland. Det finns fortfarande inget tankställe för biogas, även om beslut finns att installera ett tankställe i Söderhamn.

Men elladdningsutbyggnaden går desto fortare.

För ett år sedan fanns snabbladdning på tre ställen i Hälsingland, enbart på kusten: Circle K i Gnarp, Hudiksvall och Söderhamn. I år tillkommer fem nya snabbladdningsstationer, om allt går som planerat. Utbyggnaden är till stor del ett resultat av statliga subventioner via främst det så kallade Klimatklivet.

I senaste ansökan till Klimatklivet finns det inte några ansökningar om snabbladdningsstationer i Hälsingland, bekräftar Länsstyrelsen Gävleborg för Långvind.com. Kommande utbyggnad bygger alltså på tidigare ansökningar.

Utöver snabbladdningsstationer finns ett växande antal ”långsamladdare”, som man vanligen kallar ”destinationsladdare”. Dessa använder växelström och laddar bilens batterier via den ombordladdare, som varje elbil har.

Kungsgården Långvind, Enånger, är första destinationsladdare i Hälsingland för Teslas elbilar (bilden). Tesla planerar även för en snabbladdningsstation med flera laddare på Medskog väster om Hudiksvall, där europa- och riksvägarna korsar varandra. Tesla har en egen infrastruktur för laddning, som inga andra elbilar kan ladda på. Destinationsladdaren i Kungsgården Långvind har dock en laddare för Teslabilar och en för alla andra elbilar.

Till sommaren kommer den som har elbil och inte bara vill ta sig fram längs Hälsingekusten, att ha laddstationer med snabbladdning på minst 50 kW på följande orter:
• Hudiksvall: Circle K-macken vid västra infarten
• Delsbo: centralt placerad längs R 84
• Gnarp: Circle K-macken
• Järvsö: centralt placerad
• Kårböle: längs R 84
• Ljusdal: OKQ8-macken
• Söderhamn: Circle K-macken
• Ängebo, Bjuråker: centralt placerad

För den som sedan vill fortsätta elbilsfärden mot Dalarna, Härjedalen eller Jämtland, finns gott om snabbladningsstationer. Dessa finns närmast i Noppikoski, Särna, Älvdalen, Vikarbyn, Leksand, Insjön, Bjursås, Svärdsjö, Djurås, Falun och Borlänge (Dalarna), Sveg, Vemdalen och Funäsdalen (Härjedalen) respektive Rätan, Klövsjö, Åsarna, Börtnan, Svenstavik och Gillhov (Jämtland).

Vägen Stockholm–Sundsvall, E 4, har gott om laddstationer: flera i Stockholmsområdet och Uppsala, Tierp (Gulf), fyra i Gävle (Max på södra avfarten, Circle K-macken Hagaström, Gavlevallen och Förrådsgatan), Hälsingekusten (se ovan) och tre i Sundsvall (Kvissleby, Hamnplan och Birsta).

Det finns inga beslut om snabbladdstationer i vare sig Bollnäs eller Ovanåker, som alltså är vita fläckar på elbilförarnas karta.

För den som vill hålla koll på var det finns laddstationer, är kartan Snabbladda.nu en bra källa. För den som vill planera sin resa utifrån snabbaste vägen i avvägning av väg och snaggladdning, är platsen Egotrip.se ett ovärderligt hjälpmedel.

Långvind.com har tidigare haft en artikel om snabbladdning för elbilar: Snabb utbyggnad av elbilssnabbladdning (15 december 2017).

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Nyheten är uppdaterad 14 mars 2018

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv