Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Borka planerar
för båttvätt

Print Friendly, PDF & Email

Enångers båtsällskap i Borka, Enånger, planerar att bygga en båtbottentvätt till sommaren 2018. I dag har Sandarne enda båtvottentvätt på Hälsingekusten, ja till och med på hela Norrlandskusten.

En båttbottenvätt gör att båtägaren inte längre behöver måla båten med giftig båtfärg, utan kan köra båten igenom bottentvätten två gånger per säsong, för att på så sätt göra sig av med havstulpaner och annan växtlighet. Minskad påväxt på båtbotten är inte bara viktig för miljön, utan också för sjösäkerheten. Påväxten ökar båtens motstånd i vattnet och därmed både bränsleförbrukning och manöverförmåga.

Havs- och vattenmyndigheten (HAV) rekommenderar båtägare att tvätta båtbotten ett par gånger per år. Det kan ske antingen på anvisad plats med uppsamlingsmöjligheter för spolvattnet (spolplatta) eller i en anläggning för båtbottentvätt.

Sandarne båtbottentvätt (bilden) drivs av Sandarne båtklubb och i samverkan med Söderhamns kommun. Den öppnade sommaren 2016 sedan Söderhamns kommun beslutat att satsa 800 000 kronor på en borsttvätt för båtbottnar.

– Erfarenheten från tvättning visar att man bör tvätta båten två gånger per säsong: första gången när havstulpanerna börjar sätta sig och andra i samband med upptagning. Det blir ingen självbetjäning för tvätt utan själva tvättningen sköts av utbildade medlemmar i klubben, berättar Sandarne båtklubb på sin webbplats.

Förutom bottenbåttvätten i Borka, finns planer på båttvätt i Gävle.

Långvind.com har haft flera artiklar om bottenbåttvättar: Enda båttvätten igång på Hälsingekusten (30 juni 2017), Sandarnes båttvätt blev framgång (13 oktober 2016), Bottenbåttvätt i Sandarne (25 april 2016), Miljoner mot giftiga båtfärger (19 november 2015) och Miljöfokus på småbåtar (18 november 2015).

Jörgen Bengtson
Foto: Sandarne båtklubb


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv