Boka boende på Kungsgården Långvind!

En hälsingekrog
på krogtopplistan

Print Friendly, PDF & Email

Den svenska restaurangbibeln, White Guide, har kommit med sina omdömen för 2017. Jungfrukusten har fyra restauranger som kvalar in på topplistan. Ingen kustkrog i Hälsingland tillhör någon av de fyra poängsatt betygsklasserna. Växbo krog, Rengsjö, är enda hälsingekrog i denna kategori, enligt White Guide.

White Guide klassar krogarna i ”global mästarklass”, ”mästarklass”, ”mycket god klass” och ”god klass”, alla med poäng, och i en övrig grupp som man kallar ”också rekommenderad”.

Poängskalan går upp till 100, varav 40 är maximal poäng för maten, 20 för miljö och stämning, 20 för service och 20 för dryck. För de två högsta klasserna sker ranking efter matpoäng, för övriga efter totalpoäng.

White Guide har inför årets upplaga av guiden testat 800 restauranger över hela Sverige, varav 600 av dem kvalificerade sig för betyg/omnämnande.

Jungfrukusten och Medelpadskusten har nio restauranger i guiden:
• Casiopeija, Sundsvall: 74 poäng, ”mycket god klass”
• Matildas, Gävle: 66 poäng, ”god klass”
• Vinkrogen, Gävle: 66 poäng, ”god klass”
• Invito Ristorante Italiano, Sundsvall: 64 poäng, ”god klass”
• RÅ, Sundsvall: 62 poäng, ”god klass”
• Söders Källa, Gävle: 60 poäng, ”god klass”
• APA, Sundsvall: ”också rekommenderad”
• En liten krog, Sundsvall: ”också rekommenderad”
• Nästet, Gävle: ”också rekommenderad”

I Gävleborgs inland finns två restauranger i White Guide:
• Högbo Brukshotell, Sandviken: 65 poäng, ”god klass”
• Växbo krog, Rengsjö: 62 poäng, ”god klass”

Utöver dessa finns några kaféer i Hälsingland och Medelpad (Gästrikland har inga) i den särskilda White Guide Sveriges bästa caféer 2017–18, där högsta poäng är 40:
• Virriga bakverk, Alnö, Sundsvall: 29 poäng, ”mycket god klass”
• Lilla Ks Trädgårdskök, Bollnäs: 26 poäng, ”god klass”
• Stenstans Konditori & Bageri, Sundsvall: 23 poäng, ”god klass”
• Järvsö Crêperie, Järvsö: ”också ett bra ställe”
• Järvsö Gårdsbageri Lillbabs Caffär, Järvsö: ”också ett bra ställe”

Värt att notera är att många välrenommerade restauranger, som tidigare funnits med i White Guide, inte längre kvalar in: Albertina, Skärså, Norrala; Axmar Brygga Havskrog, Hamrånge; Borka Brygga, Enånger; Restaurang Lörudden, Njurunda; Sjömärket, Mellanfjärden, Harmånger; Furuviks Brygga, Gävle.

White Guide skapades 2004. Den var en sammanslagning av restaurangguiderna Gourmet 199 Bord (grundad 1987) och Vägarnas Bästa (grundad 1985). White Guide är, med egna ord, ”den enda heltäckande restaurangguiden i Sverige som utvärderar den svenska restaurangscenen med journalistisk integritet. Genom White Guide har Sverige fått en guide på högsta internationella nivå, en självklar auktoritet i restaurang-Sverige. Guiden finns också i en nordisk version, White Guide Nordic, som omfattar alla åtta nordiska länder samt Estland.

Långvind.com har tidigare skrivit om White Guides restaurang- och kaférankningar: Inga toppkaféer på Hälsingekusten (22 april 2017), Inget toppkafé på kusten (30 maj 2016), En hälsingekrog på topplista (5 mars 2014), Kustkrogar i topp (5 mars 2013) och Hälsingekusten i krogtopp (22 mars 2012).

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv