Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Premiär för
Långvindsvandringar

Print Friendly, PDF & Email

På söndag är det premiär för sommarens kultur- och naturvandringar i Långvindsbruk. Klockan 15 varje söndag fram till mitten av augusti, är Jörgen Bengtson ciceron för en vandring genom tid och rum i ett järnbruk från svensk stormaktstid.

Bruksvandringen tar drygt två timmar och slingrar sig genom det gamla järnbruket från 1687. Vandringen börjar på Kungsgården Långvind och tar besökaren till Långvinds mer eller mindre bemärkta byggnader och miljöer.

Langvind milstenenBruksvandringen sker till stor del längs ”bruksgatan”. Vandringen börjar vid kraftstationen och Kvarndammsfallet, går via klensmedjan, milstenen (bilden), brukskapellet och herrgården till brukets centrala delar med gnisterhus, kolhus, stångjärnsmagasin, bränneri, ladugård och brandstation.

Sedan fortsätter vandringen över Långvinds ströms tre utflöden från Herrgårdsdammen via masugnen, herrskapsfolkets tennisbana och ruinerna av nedre hammarens kolhus till slaggbasta, tomtens hus, ångsågverket och de marina miljöerna vid havet.

Här vänder vandringen och går åter på ”bruksgatan” till museet, som ligger i brukets tidigare snickeri. På vägen tillbaka finns möjlighet att göra en avstickare längs en natur- och kulturstig och se ruinerna av mellanhammaren och forsen vid vad som tidigare var Mellanhammardammen.

Under vandringen berättar Jörgen Bengtson om brukets historia, från stormaktstid till fritid, det senare i form av Gävleborgs största fritidsområde i sydöstra Långvind.

Väl tillbaka i Kungsgården Långvind väntar dryck, smörgås med pålägg, hembakat bröd och – för den som vill – fortsatta samtal om järnbruket och dess natur, kultur och historia.

– Det är lika roligt varje år med nya människor på upptäcktsfärd i Långvind. Vi vill dela med oss av Långvinds fantastiska miljö och historia, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind. Hon driver, tillsammans med sin man, både hotell och vandrarhem samt en omfattande evenemangsverksamhet,

Kungsgården Långvind arrangerar tjugotalet evenemang i sommar: forntidsvandringar, med arkeologerna Lena Berg Nilsson och Ola Nilsson, till Hedningahällan, Långvinds bruk och Sofieholm; bruksvandringar i Långvind med Jörgen Bengtson varje söndag med start 25 juni, pilgrimsvandringar längs Stråsjöledens första del med Mats Jäderberg för grupper om minst sex personer, kyrkovisningar med historikern Gunnar Andersson i traktens välbevarade medeltidskyrkor i Enånger, Njutånger, Forsa och Söderala och som avslutning på säsongen två svampexkursioner med svampkonsulenterna Monica Svensson och Alf Pallin.

text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv