Boka boende på Kungsgården Långvind!

Premiär för årets
forntidsvandringar

Print Friendly, PDF & Email

På lördag börjar Kungsgården Långvinds årliga forntidsvandringar. Som det brukar, går den första arkeologiska vandringen till stenåldersboplatsen Hedningahällan, Enånger. Liksom tidigare år är ciceronerna Ola Nilsson (bilden) och Lena Berg Nilsson.

Vandringen till sägenomspunna Hedningahällan är en intressant resa i stenålderns tankevärld och materiella kultur. Har platsen varit en ättestupa, en fästning, en religiös plats med rituell betydelse eller kanske rent av en dåtida ”folkpark”?

Guidningen börjar vid parkeringen på den lilla avtagsvägen till Hedningahällan, på södra sidan av vägen Ångersjön–Långvindsbruk, 5,5 kilometer från E 4-avfarten till Långvind. En medfaren metallskylt med texten ”Stenåldersboplats” talar om var vandringen börjar. Vandringen tar drygt 2,5 timmar. För den som inte kan vandra lördagen den 17 juni klockan 15, finns en ny chans lördagen den 2 september klockan 15.

Ytterligare två forntidsvandringar står på sommarens program.

– Vi är jätteglada att kunna fortsätta erbjuda fyra kvalificerade forntidsvandringar med Ola Nilsson och Lena Berg Nilsson. De är inte bara kunniga och engagerade, utan också pedagogiska och medryckande i sin framställning, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind till Långvind.com.

Forntidsvandringen i det hälsingska manufakturverksområdet Sofieholm, Njutånger, är lördagen den 19 augusti. Vandringen ger kunskap om den tidiga industrialismen med vattenkraften i fokus, först som manufakturverk och sedan som kraftstation.

Guidningen börjar vid kraftsverksbyggnaden i Sofieholm. För att hitta dit, följ skyltning mot Brogården och Öränge från gamla E 4 i Njutånger. Efter bron över Nianån svänger man till vänster nerför backen till kraftverksbyggnaden, som ligger på vänster sida. Vandringen börjar klockan 15 och tar cirka 2,5 timmar.

Forntidsvandringen i Långvinds bruk, Enånger, är lördagen den 26 augusti. Vandringen ger fördjupad kunskap i lämningarna av ett gammalt järnbruk, inklusive annexet Boda bruk. Långvinds bruk blev järnbruk 1687. Boda blev järnbruk 1770 som annex till Långvinds bruk. År 1835 hade Långvinds bruk tre stångjärnshammare och sex härdar, filialen Boda bruk två stångjärnshammare och fyra härdar. Bruken nådde sin storhetstid under denna första hälft av 1800-talet.

Guidningen börjar vid Kungsgården Långvind. Vandringen börjar klockan 15 och tar drygt 2,5 timmar.

Kungsgården Långvind arrangerar tjugotalet evenemang i sommar: forntidsvandringar, bruksvandringar i Långvindsbruk varje söndag med start 25 juni, pilgrimsvandringar längs Stråsjöleden för grupper om minst sex personer, sex kyrkovisningar i traktens välbevarade medeltidskyrkor i Enånger, Njutånger, Forsa och Söderala och som avslutning på säsongen två svampexkursioner.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv