Boka boende på Kungsgården Långvind!

Pappan nära bli förvaltare
på Långvind – sonen åter

PrintFriendly and PDF

I början av 1960-talet blev Pehr Berg, pappa till Per-Arne Berg (bilden), erbjudanden arbetet som förvaltare på Långvinds bruk. Per-Arne, som då skulle börja skolan, ställde in sig på att bli Långvindsbo och gå i skolan i Enånger. Men mamma sa nej; det var för långt från släkt, vänner och invand miljö på Rönnskär.

I dag återsåg Per-Arne Långvind. Han kom med hustrun Anna Bergman till Kungsgården Långvinds bruksvandring, som i dag hade premiär för säsongen. Den drog ut på tiden, för det fanns så mycket att se och återkoppla till.

– Farfars släkt är från Rogsta sedan 1600-talet. Pappa växte upp på Nyvallen, Ilsbo, och studerade på Forsa folkhögskola. Han fick jobb på Iggesunds bruk 1954. Sedan blev han erbjuden jobb på Långvinds bruk som förvaltare, men morsan, som var från Rönnskär, tackade nej. Så det blev Iggesund, som jag fortsatte att växa upp i, berättar Per Arne Berg för Långvind.com.

– Jag hade alltså kunna bli Långvindsbo, säger han, när vi går förbi den vita förvaltarbostaden, som han känner igen från besöket med sina föräldrar i början av 1960-talet.

Pehr Berg blev virkesköpare på Iggesunds bruk och hade kontakt med mängder av skogsbönder i Hälsingland men också med Långvinds bruk. Pehr är i dag 90 år och Per-Arne ska, när han träffar pappa, visa bilder från Långvind och berätta om bruksvandringen, som tog honom till förvaltarbostaden, som hade kunnat bli familjen Bergs hem.

Själv är Per-Arne Berg född 1955. Han gick i sina fars fotspår, började på Iggesunds bruk och är i dag laboratorieingenjör, ordförande för den fackliga organisationen Unionen på Iggesunds bruk och personalrepresentant i moderbolaget Holmens styrelse.

Hur hade livet blivit som Långvindsbo?

– Det är svårt att säga. Det var i alla fall roligt att se Långvind igen. När jag var liten, ville jag hellre ta över morfars ställe på Rönnskär, som var mitt Saltkråkan, där jag spikade trälådor och hjälpte till, säger Per-Arne Berg.

Nu blev det Iggesund, och det har han inte ångrat.

– Jag har haft det bra på Iggesund, en bra arbetsgivare, säger han med eftertryck, när vi efter den drygt två timmar långa bruksvandringen samtalar till kaffe, smörgås och hembakat bröd.

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv