Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Midsommarafton
Sveriges nationaldag

Print Friendly, PDF & Email

Sent omsider fick Sverige en officiell nationaldag, 6 juni, men för många fortsätter midsommarafton att vara nationaldagen.

För den som vill fira midsommarnationaldagen på Hälsingekusten, finns det fler ställen att fira på än vad 6 juni erbjöd för några veckor sedan.

Långvind.com presenterar midsommarfirandet ort för ort, från norr till söder.

Firandet är på midsommarafton, utom på Mössön som traditionsenligt förlägger firandet till midsommardagen.

På några stället börjar midsommarfirandet dagen före med övning och kransbindning.

Bilden visar stångresningen i Långvinds fritidsområde 2016.

Gnarp: Hembygdsgården på Bersberget, klockan 12–15, med dans kring stången (börjar 13.00), lekar, lotteri och servering.

Jättendal: Hembygdsgården, från klockan 12, dans kring midsommarstången och fika.

Mellanfjärden: Hamnen, klockan 13–16, med midsommarstångsresning, dans runt stången, stångfight över ån, femkamp, laxgissning, lotteri, femkamp och underhållning med Yrväder och servering.

Rogsta: Rogsta hembygdsgård, klockan 15–18, med midsommarstångsresning, ringdanslekar, uppträdanden, tombola och servering.

Forsa: Forngården, klockan 11.30–15.30, med kyrkbåt som anländer under kulning, resning av majstång, lekar, Nisse Grundström berättar om forngården, ringlekar, utdelning av PH Lindhs stipendium, musikunderhållning, Small Group. I övrigt fiskdamm och tombola, forbönder med häst och vagn, bokförsäljning och servering.

Mössön: Klockan 10 smyckning av stången, 13–16 dans runt stången och traditionsenligt firande. Obs, midsommarfirandet är 24 juni.

Lindefallet: Tallmons festplats, klockan 12–15, med smyckning och dans kring stången, familjeunderhållning med Daniel Samuelsson och en av Sveriges fingerfärdigaste magiker, musikunderhållning med lokala spelmän, fiskdamm, tombola och servering.

Långvinds fritidsområde, klockan 15–17, med stångresning, musik med Börje Ring, dans och lekar runt stången för stora och små, tävlingar, lotteri och servering. Framåt kvällen blir det musik utanför Sommarbutiken. Den 22 juni klockan 19 är det gemensam klädning av stången med korv och fika till alla.

Norrala: Källviks sommargård, Utviksvägen, klockan 15–17, med traditionellt midsommarfirande, lekar runt stången med Clownen Lars, barn-och familjehörna med Clown Popo från Indien, sång och musik i midsommartid, avslutning med Draken, Örnen, Enhörningen och de andra djuren i Skogen samt servering.

Stenö: Stenö havsbad, klockan 11–15, klädning av midsommarstången, dans kring midsommarstången med sång och musik, ponnyridning, ansiktsmålning, tipspromenad samt sjörövare Jollige Roger och Klara Klåfinger.

Söderala: Hembygdsgården, klockan 13–16, flagghissning, dans kring midsommarstången med Jamina och Christer Jansson, tombola, lotter, laxgissning, fiskdamm och servering. Den 22 juni klockan 17 är det lövning och kransbindning.

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv