Boka boende på Kungsgården Långvind!

Hembygdsföreningen
öppnar med Kännadagen

Print Friendly, PDF & Email

Enångers hembygdsförening har som vanligt ett ambitiöst sommarprogram. Det börjar med traditionella Kännadagen söndagen den 18 juni på Kännavallet, med gudstjänst, kyrkkaffe, musik, naturstig och annat.

Enånger har en aktiv sockenförening i sin hembygdsförening, med ett omfattande sommarprogram och egen webbplats på www.enanger.se. Hembygdsföreningen lever upp under sommarmånaderna, då socknens invånare ökar flera gånger om genom alla fritidsboende i Långvind, Fjäle och andra fritidshustäta områden i Enånger.

Förutom Kännadagen, har Hembygdsföreningen fyra bygdevandringar och en musikkväll.

Bygdevandringarna och musikkvällen börjar klockan 18.30 och är alltid måndagar, med samling för bygdevandringarna på parkeringen utanför Coop nära (Konsum) för gemensam avresa. ”Ta med egen fikakorg, något att sitta på och eventuellt myggmedel”, uppmanar Enångers hembygdsförening.

Sommarens program har följande innehåll:
18 juni kl 11: Kännadagen på Kännavallen (Tjännavallen) med gudstjänst, kyrkokör, kyrkkaffe med bondtårta, kolbullar, korv, lotterier, naturstig, tur med häst och vagn samt musikunderhållning
3 juli kl 18.30: Bygdevandring i Borka brygga och visning av båten Andros; fika finns att köpa
10 juli kl 18.30: Bygdevandring till sjön Hälsen; fiskeklubben berättar bland annat om rödingprojektet
17 juli kl 18.30: Bygdevandring till Ängaåsen till bland annat Enbergs kôra och rullstensåsen
24 juli kl 18.30: Bygdevandring i form av pilgrimsvandring från Enångers gamla kyrka till sockenstugan i Sivik och avrättningsplatsen; skjuts ordnas för dem som inte kan gå så långt
14 augusti kl 18.30: Musikkväll med sotare, hällbröd och dricka, kolbullar med lingonsylt eller grillkorv samt musik och trevlig samvaro, Vildmarksbyn Ångersjön

Enångers hembygdsförening har ett eget museum. Hembygdsmuseet ligger i början av Borkavägen och har öppet efter överenskommelse. Ring Birgitta Persson (070-551 18 09), Stig Sundin (070-679 48 06) eller Kristina Borin (073-051 54 99). I museet finn bland annat följande till försäljning: Enångerssmycke, Enångerströjor, sockensigill (bilden) och böcker om Enånger, inklusive Eliot Burmans två böcker om socknen.

Enångers hembygdsförening har också gett upphov till Enångers bygderåd.

– Vill du vara med och utveckla vår egen bygd i Enångers bygderåd? För mer information, kontakta Mats Åkerlund (073-057 85 55) eller Kristina Borin (073-051 54 99), skriver Enångers hembygdsförening i sin årliga sommarprogramsfolder, som kom denna vecka.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv