Boka boende på Kungsgården Långvind!

Premiär för
pilgrimsvandringsapp

Print Friendly, PDF & Email

Moderna pilgrimsvandrare vandrar med stav i ena handen och app i den andra. I helgen provade en grupp erfarna pilgrimsvandrare att gå första delen av Stråsjöleden, Korsholmen–Långvindsbruk–Enånger, med en app i mobilen. Appen har en karta, som stakar ut vägen mot Nidaros och där vandraren kan följa var hen befann sig på vägen.

Vad gör ni?

– Vi gör en tvådagarspilgrimsvandring utifrån ett nytt kart- och navigationssystem Pax walk, där man enkelt kan följa leden och sin egen vandring genom landsbygden och få tips på boende längs vägen som Kungsgården Långvind, säger Margareta Krantz, Delsbo, längst till höger på bilden. Hon är en av flera erfarna pilgrimsvandrare i gruppen, som tidigare vandrat från Enånger till Nidaros, det gamla namnet på Trondheim.

Hur omfattande är appen?

– I dag går den till Stråsjö. Planen är att utsträcka den till Trondheim.

Har ni pilgrimsvandrat tillsammans tidigare?

– Ja, flera av oss har deltagit i olika pilgrimsvandringar i olika delar av landet och några av oss även i Nepal.

Fungerar appen bra?

– Den fungerar olika i våra telefoner.

Vad har du för råd att ge till pilgrimsvandrare?

– Det går bra att vandra kortare etapper – tre dagar eller en vecka – på vägen till pilgrimsmålet. Det finns många sträckor som är extremt vackra, säger Margareta Krantz med Sankt Olofsvägarna, där Stråsjöleden är en del av många pilgrimsvägar till Nidaors, i tankarna.

Pilgrimsvandrarna samlade framför Kungsgården Långvind, från vänster Torgny Bylund, Margareta Glantz, Anita Bodin, Inger Noréus och Margareta Krantz.

Vandringen ingår i projektet ”Saint Olav Waterway – Pilgrim på havet”, som sträcker sig från Åboland via Åland och Roslagen till Gästrikland och Hälsingland. Långvind.com har haft en artikel om projektet: Hälsingekusten får pilgrimsled till havs (20 oktober 2016).

Nidaros blev under medeltiden ett av de stora kristna pilgrimsmålen efter Rom, Jerusalem och Santiago de Compostela i nordvästra Spanien.

Långvind.com har flera sidor om pilgrimsvandringar: PilgrimslederPilgrimsvandring, Pilgrimsledernas historia och av Kungsgården Långvind arrangerade Pilgrimsvandringar.

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv