Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Nya hjärtstartare
till Hälsingekusten

Print Friendly, PDF & Email

Allt fler hotell, restauranger, samlingslokaler och andra ställen där folk vistas installerar hjärtstartare. På Hälsingekusten finns de lite här och där. Nu blir det också allt vanligare att samfällighetsföreningar, intresseföreningar, byalag och andra sammanslutningar skaffar hjärtstartare.

Två ställen på Hälsingekusten har under hösten installerat hjärtstartare: Sörfjärden och Långvindsbruk.

I Sörfjärden, Gnarp, har Sörfjärdens intresseförening bekostat en hjärtstartare, som installerades för några veckor sedan hos Jan Silén på Brovägen 15.

– Nu är hjärtstartaren på plats på riktigt i sitt värmeskåp, skriver Sörfjärdens intresseförening på sin webbplats www.sorfjarden.se och berättar att föreningen kommer att bekosta ett årligt service-kit till hjärtstartaren, med nya och fräscha klisteranoder som man fäster mot kroppen.

I Långvindsbruk är det STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind, som installerat en hjärtstartare i receptionen. Den finns på hatthyllan i hallen mot landsvägen. Eftersom den finns inomhus, behöver den inte som i Sörfjärden ett speciellt värmeskåp. En nackdel är dock att hjärtstartaren bara är åtkomlig när Kungsgården Långvind är bemannad.

– Vi vill med hjärtstartaren bidra till att rädda fler liv. Om någon får en hjärtinfarkt gäller det att snabbt få vård och då kan en hjärstartare vara livsavgörande, säger Agneta Bengtson till Långvind.com.

Det finns en sammanställning med karta över hjärtstartare i Sverige, där man lätt kan hitta närmaste hjärtstartare, antingen direkt på kartan eller genom att skriva in en adress, www.hjartstartarregisteret. Problemet är att alla hjärtstartare inte finns med. Registret är öppet; alla kan registrera sin hjärtstartare.

Jörgen Bengtson
Foto: Sörfjärdens intresseförening

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv