Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Mörkret blir ljus
i adventsevenemang

Print Friendly, PDF & Email

Hälsingekusten har fått två stora publikdragare i advent, som drar nytta av vinter, mörker, kyla, mystik och nordisk mytologi: Tomtemys i Långvindsbruk och Midvinterglöd i Jättendal.

Tomtemys startade 2010 i Långvindsbruk av Sara Johansson, till en början under namnet Tomtesmyg. Evenemanget består av en upplyst stig genom bruksmiljön – totalt finns över 3 000 marschaller och stearinljus i och runt stigen – där små och stora barn går på upptäcksfärd.

På stigen möter de tomtar, vättar, troll, älvor, rumpnissar, småknytt och andra varelser ur svensk och nordisk mytologi, men också moderna figurer ur barnfilmsrepertoarer.

Tomtemys har inget webbplats men finns på Facebook Tomtemys i Långvind.

Midvinterglöd startade 2012 i Jättendal av Fredrik Fernlund, Petra Stoor och Janina Stoor. Midvinterglöd tar sin utgångspunkt i myter kring lucia, som de tre initiativtagarna utvecklat med hjälp av folklivsforskaren Sandra Lantz och författaren Leo Flavum.

Resultatet är ett verkligt annorlunda luciafirande, med inspiration av sagornas och myternas värld. Midvinterglöd handlar mycket om kontraster: ljus–mörker, sommar–vinter, dag–natt, myt–verklighet. Men Midvinterglöd är också en annorlunda julmarknad med försäljning av hantverk och annat.

Midvinterglöd har webbplats www.midvinterglod, Facebook midvinterglod och Instagram midvinterglod.

Tillsammans lockar de två evenemangen i advent, Tomtemys andra lördagen i advent och Midvinterglöd lördagen före lucia, över 4 000 personer.

Långvind.com berättar om evenemangen, dels på nyhetsplats, dels turistinformationssidorna, Tomtemys respektive Midvinterglöd.

Jörgen Bengtson
Foto: Jörgen Bengtson respektive Daniel Funseth 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv