Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Hälsingekusten får
pilgrimsled till havs

Print Friendly, PDF & Email

På medeltiden gick alla vägar till Nidaros. Pilgrimsvandringarna till Sankt Olofs grav i dagens Trondheim gick landvägen. Nu blir det också en pilgrimsled till havs, från Åboland via Åland och Grisslehamn till Hälsingekusten.

saint-olav-waterwayÄn så länge är projektet ”Saint Olav Waterway – Pilgrim på havet” i sin linda. Den exakta dragningen är inte klar, men den kommer att starta i Åbo och sedan gå genom Pargas till öarna Nagu och Korpo i Åbo skärgård, sedan vidare till åländska Kökar, Sottunga och fasta Åland till svenska Grisslehamn. Sedan fortsätter pilgrimsleder norrut längs kusten via Gävle och Söderhamn till Hudiksvall.

– Ingen annan pilgrimsled går över vatten i så stor utsträckning som denna, berättar Annika Bergström, ansvarig för projektet i Hudiksvalls kommun.

Pilgrimerna färdades med båt norrut och steg i land på platser som dagens Korsholmen, Enånger och Hudiksvall. På Drakön fanns Sankt Olofs hamn, den största hamnen i dagens Hudiksvalls kommun. Medeltidens segelled längs Norrlandskusten gick via Sankt Olofs hamn, som var en av ledens baspunkter. Drakön var också en station, en mellanhamn, för pilgrimer till Nidaros,

Avstamp för projektet är ett seminarium i Korpoström, Åbo skärgård, den 19 november 2016. Då ska deltagarna diskutera frågor som pilgrimsledens dragning, marknadsföring och vad man kan göra för att locka vandrare, till exempel medeltida mat och dryck, paketering av service för vandrare och logi. Seminariet kommer man naturligtvis att prata om hur man kan kombinera vandring på land med båtrutter/paddling längs vägen.

Jörgen Bengtson

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv