Boka boende på Kungsgården Långvind!

Gratis skärgårdstur

Print Friendly, PDF & Email

M/s Moa af Söderhamn och Söderhamns kommun bjuder på sex gratisturer i veckan under tre veckor. Destinationen är den lilla ön Enskärsoren, även kallad Orn.

Moa gratisturUnder tio år har det föreningsägda fartyget m/s Moa tagit med utflyktslystna människor till Enskärsoren. Nu tar hon för första gången fripassagerare på bad- och soltur till Enskärsoren. Söderhamns kommun vill på detta sätt få fler att upptäcka Söderhamns skärgård.

Söderhamns kommun talar, med berättigad stolthet, om att ”att alla barn och vuxna får nu får en chans att uppleva delar av Söderhamns vackra skärgård från havet. Och det från den bästa utsiktsposten – M/S Moa”.

Premiärturen gick 26 juli. Fortsättning följer denna vecka och veckorna 31 och 32.

– Då vi räknar med högt tryck på platserna så tar vi inga bokningar utan det är först till kvarn som gäller, så kom i tid! Våra avgångstider är klockan 10 tisdag–fredag samt klockan 11 lördag–söndag, skriv m/s Moa på sin webbplats.

Turen utgår från Skärgårdsterminalen på Norra Hamngatan i centrala Söderhamn. M/s Moa är tillbaka i hamn klockan 16.

M/s Moa ägs av en förening ”vars syfte är att främja kommuninvånares och turisters möjlighet att få uppleva Söderhamns vackra skärgård”. Det gör föreningen bland annat genom badturer till Enskärsoren tisdag–söndag, kvällskryssningar med olika teman –räkkryssning onsdagar, tacokryssning fredagar och jazzkryssningar lördagar – och charterturer.

Moa tar upp till 75 passagerare. När Moas kastar loss från Norra Hamngatan i dag blir det sjätte säsongen i Söderhamns skärgård. Dessförinnan har hon varit i trafik i hundra år i olika funktioner.

M/s Moa finns både på webben, Facebook, Youtube med filmen En dag i skärgården med Moa af Söderhamn och på Instagram under taggen @msmoa.

Moa byggdes på Bergsunds mekaniska verkstäder i Stockholm 1904. Under drygt 60 är var hon kombinerad bogserbåt, passagerarbåt och isbrytare åt Stockholms hamn. Då hette hon Greb efter hamnkaptenen Berg, som baklänges blev greb.

Långvind.com har haft 15 artiklar om m/s Moa: Moa säkert sommartecken (17 maj 2016), Moa på offensiven (29 februari 2016), Nya kaptener på m/s Moa (9 januari 2016), Söderhamn får ”kärleksbåt” (23 juni 2015), Moa redo för ny säsong (3 april 2015), Moa tuffar igång (4 juni 2014), Moa kastar loss (29 mars 2014), Moa rustar för sommaren (19 februari 2013), Dålig sommar för Moa (24 augusti 2012), Moa kastar loss (29 april 2012), M/s Moa kastar loss (16 maj 2011), Söderhamns sommarbåt succé (2 september 2010), Bra sommar för Moa (15 augusti 2010), Moa kastar loss på nytt (6 maj 2010) och Premiärtur i Hälsingeskärgården (7 maj 2009).

Jörgen Bengtson
Foto: M/s Moa


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv