Boka boende på Kungsgården Långvind!

Ångbåt slog träbåt

Print Friendly, PDF & Email

Träbåtens dag i Borka fick i år se sig slagen av Aktivitetsdagen i Stocka med ångbåten s/s Stockvik (bilden) på premiärtur i upprustat skick.

StockvikS/s Stockvik konkurrerade för dagen ut Ingaskärsflotten, som gick i oavbruten trafik mellan den gamla lotsstationsön Ingaskär och Stocka hamn. Bakom aktivitetsdagen står Stiftelsen Ingaskär och Stocka Hamnförening

Den gamla stålångbåten Stockvik var närmast ett vrak, när Christer Strandell tog sig an fartyget. Stockvik tillverkades 1931 vid Fredrikshavns varv i Danmark, fick namnet Sanct Knud och hemmahamn Odense. Den stora (28 meter lång), starka (550 hästkrafter) och tunga (275 ton) bogserbåten var färdig för skrotning 1959. Då såldes den till England och blev museibåt 1960–1999.

Sedan 1999 ligger båten i Stocka, bär namnet Stockvik, har Christer Strandell att tacka för sin existens och en facebooksida för att Stockvik blivit känd utanför Stocka. Han har steg för steg rustat upp den gamla ångaren. Den 21 maj 2016 fick Stockvik åter mast, för första gången på minst 30 år.

På Stocka- och Ingaskärsdagen, som sedan 2015 är samma dag, ångade Stockvik fram och tillbaka mellan Stocka och Ingaskär, då och då med ångvisslan på, som hördes vida över nejden. Stenkolsröken spred sig så långt att folk i Strömsbruk undrade om det brann i närheten.

Stocka- och Ingaskärsdagen håller många frivilliga igång. I Stocka småbåtshamn arbetar Janet Heinonen och Marianne Svedberg som varmkorvs- och strömmingsmadammer. Strömmingen är pinfärsk.

– Fiskad i natt, panerad i morse och stek under dagen, säger Janet Heinonen till Långvind.com.

– Det har varit mycket folk här, säkert 500–600 eller mer. Flotten har gått i skytteltrafik, fortsätter hon.

UllaI Sjöboden i Stocka, som är full av hantverk, arbetar Ulla Winblad (bild), Jättendal. Hon är en av cirka 35 konsthantverkare, som säljer sina alster i sjöboden. Själv arbetar hon tre dagar i sjöboden i sommar. Hamnföreningen jobbar ideellt för att hålla sjöboden öppen.

Hur har dagen varit?

– Full fart hela tiden. Det märks verkligen att det är Ingaskärsdagen, säger hon.

Vad säljer mest?

– Det som är smått till formatet. Allt vi säljer är bra marknadsföring.

Långvind.com har besökt Sjöboden i Stocka varje år sedan starten av Långvind.com, nyhetssajten för Hälsingekusten. Långvind.com ser över tiden att den lilla hantverksbutiken har fått bättre kvalitet och större utbud, något som Ulla Winblad understryker.

Träbåtens dag i Borka är en klassiker, som gick av stapeln samma dag som aktivitetsdagen i Stocka. Den samlade som vanligt mycket folk och hade ett varierat innehåll: ponnyridning för barn och lotterier, körning av tändkulemotor och modellbåtar, försäljning av kolbullar och varmkorv, hantverks- och annan knalleförsäljning, restaurang med frestande mat och naturligtvis mängder av träbåtar som doftade tjära och sommar.

text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv