Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Kamp mot vresros

Print Friendly, PDF & Email

Främmande, så kallade invasiva, arter hotar svensk fauna och flora. Snäckens naturreservat, Enånger, är drabbat av vresros. Den må se vacker ut, men är en främmande art, som hotar den delikata balansen i Snäckens naturreservat. Reservatet utgör den yttersta delen av Enångersåsen, där den löper ut i havet.

VresrosLänsstyrelsen Gävleborg bekämpar sedan förra sommaren vresrosen (Rosa rugosa). Det framgår av anslag vid naturreservatet (bilden).

Länsstyrelsen bekämpar vresrosen i flera naturreservat i länet, ”för att vresrosen inte ska sprida sig vidare och kväva annan känslig växtlighet”.

Länsstyrelsens reservatsförvaltare klipper ner vresrosen och tar upp så mycket som möjligt av rötterna.

– Efter initial bekämpning kommer återbesök att göras för att ta död på rotskott som kommer upp, säger Länsstyrelsen på anslaget vid Snäcken i Långvinds fritidsområde.

Vresrosen kommer från Asien. Den är rosbuske, som är en till två meter hög. Vresrosen har ett utbrett och starkt förgrenat växtsätt. Den sprider sig genom jordiska utlöpare och bildar kompakta mattor i sandiga kustlandskap. Grenarna är täckta av vassa, borstliknande taggar. Bladen är mörkgröna och blanka. Blomningstiden är lång. Blommorna är 6–8 centimeter i diameter, väldoftande, med mörkt ceriseröda kronblad. Frukterna, nyponen, är stora och rika på C-vitamin.

text och foto:
Jörgen Bengtson 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv