Boka boende på Kungsgården Långvind!

Limön värt en resa

Print Friendly, PDF & Email

Hälsingekusten har många öar, men få med båtförbindelse. Därför kan en utflykt till Limön utanför Gävle öppna skärgården på Jungfrukusten – Hälsingekusten och Gästrikekusten – för fler. Det finns flera dagliga båtförbindelser från Gävle till Limön. I går berättade vi om att upphandlingen av passagerartrafik är klar 2016–2019, Miljövänligt på Jungfrukusten.

I dag presenterar vi en artikel på Långvind.com om Limön. Den blir första ö under fliken Hälsingekustens öar – som finns under fliken Turist – som är en ö bortom Hälsingekusten. Ytterligare besöksvärda öar strax söder eller norr om Hälsingekusten kan med tiden bli nyhet på Långvind.com.

Limön har namn, historia och sommarutbud, som lockar besökare från Hälsingland och andra utsocknes.

Namnet ”Limön” kommer från det fornnordiska ordet för kalk, lim, och det faktum att ön fram till mitten av 1800-talet hade ett kalkbrott. Historiskt har annars Limön varit en ö för fiskare, med ett fiskeläge på ön, liksom på så många öar på Hälsingekusten. Under 90 år, 1822–1912, var Limön lotsstation, innan den flyttade till fiskeläget Bönan på fastlandet. Sedan 1901 har Limön fyr.

limo_cafeEn besökare har åtskilligt att upptäcka och göra på Limön.

Den kalkrika jorden och ett bra klimat, gör att Limön har flera unika växter och ett rikt fågelliv. Vissa arter har sin nordligaste växtplats här.

Den gamla träfyren i fyra våningar – som sedan många år är ersatt med en modern fyr – är ett kärt besöksmål.

Liksom på fyra öar i Söderhamns skärgård finns kommunala uthyrningsstugor på Limön.

Limön har sommarkafé och liten livsmedelsbutik (bilden), tre badplatser – Kalkudden, Scoutviken och Tärnviken – flera rastplatser och ett omfattande stigsystem.

Det går att ta sig till Limön både med båten m/s Drottning Silvia, som gör flera turer per dag från Södra Skeppsbron i centrala Gävle, eller med egen båt till gästhamnen vid sommarkaféet.

Jörgen Bengtson
Foto: Gävle kommun


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv