Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Borkbo elektrifierar

Print Friendly, PDF & Email

Borkbo salteri, Enånger, tillverkar surströmming, utan att vara anslutet till elnätet. Nu satsar Borbo på egna solceller, 70 kvadratmeter solpaneler i söderläge, som ska driva maskinparken och göra salteriet oberoende av elnätet. Satsningen kostar drygt 0,5 miljoner kronor.

– Vi vill jobba i samklang med naturen, säger delägaren Sverker Johansson till Hudiksvalls Tidning på nätet (21 oktober 2015).

Borkbo salteri är inte anslutet till elnätet. Hittills har Hälsinglands enda surströmmingstillverkare använt ett dieselaggregat för att generera el och driva maskinerna. Men nu investerar man i solceller, dels för att kunna driva en klimatanläggning och dels för att skapa en ekologisk process.

BorkbosuringKlimatanläggningen behövs för att hålla rätt temperatur på jäsningen i surströmmingstunnorna och för att kvalitetssäkra processen. Solcellerna gör hela produktionen miljövänlig. Tyvärr kan företaget inte sälja eventuellt överflöde av el, eftersom det inte finns något elnät att leverera elen till.

Det går inte att skrota dieselaggregaten. De blir reservkraft, när solen inte lyser. Dagens batterier på 3,5 ton kommer inte att behövas i samma utsträckning som tidigare, men det går inte att skrota dieselmotorerna och batterierna än.

Borkbosuringen (bilden) är en av Surströmmingssveriges mest uppskattade surströmmingar. Den har vunnit flera omgångar av Sveriges största surströmmingstest, som Hudiksvalls Tidning under många år genomförde, senast 2013, Enångerssuring testvinnare (16 augusti 2013).

Suringtestet gick i graven 2013, efter 15 år, Suringtest i graven (21 augusti 2014).

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv