Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Schweiz–Nordkap på tolv veckor

Print Friendly, PDF & Email

Esther och Roman Emmenegger från Auw, Schweiz, ligger inte på latsidan under semestern. De cyklar från Luzern till Nordkap på tolv veckor. I morse trampade de iväg på en ny dagsetapp på cirka 80 kilometer, efter en vilsam natt på Kungsgården Långvind.

Dagsetapperna är på mellan 60 och 100 kilometer, med 80 kilometer som idealet. De cyklar utan tält och förlitar sig på boende längs vägen.

– I Tyskland går det bra att boka någon dag innan, men i Skandinavien måste vi boka långt i förväg, säger Roman Emmenegger till Långvind.com.

På väg till Långvind bodde de på bed & breakfast i Bergby. Där fick de höra om tre italienska cyklister, som i slutet av maj passerade på väg till Nordkap. Långvind.com skrev om de tre cyklande lokförarna i artikeln Florens–Nordkap via Hälsingland (29 maj 2015). Nästa anhalt för det schweiziska paret blir Gnarp, därefter Timrå.

De trampar gärna vid sidan av allfartsvägen och kom till Långvindsbruk via grusvägen från Losjö. Väl framme, tycker de mycket om Kungsgården Långvind, med Långvinds ström 15 meter bort, en gammal järnbruksmiljö i omgivningen och ett bra boende.

– Ett ställe som det här är vår favorit, tyst och stilla, säger Roman Emmenegger och tittar på Kungsgården Långvind.

Trots att de inte släpar på tält, har de en packning på 25 kilogram vardera, fördelade på två väskor fram och två väskor bak. Cyklarna är schweiziska och välbyggda. De går som urverk.

– Vi har inte haft några problem, förutom en punktering efter två dagar, berättar Roman Emmenegger.

Esther och Roman

Varför gör ni den här cykelresan?

– Vi har inget huvudskäl till den. Vi älskar att vara på cykeln och jag hade mycket sparad semester, säger Roman Emmenegger.

Roman är banktjänsteman. Esther är skidlärare, så hon har lång sommarledighet. Vanligen brukar hon arbeta på restaurang på sommaren, men i år var vädret dåligt och cykelturen lockande, så det blev en ”en-gång-i-livet” cykeltur på 3 080 kilometer. Tidigare har paret cyklat ”kortare” sträckor, Berlin–Köpenhamn, Hamburg–Sylt och längs Rhen-Main-Donau. Turen Schweiz–Nordkap berättar de om på egna blogspot.

Någon ny långtur av snittet Luzern–Nordkap blir det inte, men fler cykelturer blir det. De tvivlar inte heller på att de kommer att trampa i mål i slutet av augusti 2015. På Långvind.com:s avslutande fråga – Klarar ni det här? – svarar Esther Emmenegger snabbt och glatt:

– Ja!

text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv